Belföld

Gyurcsány Ferenc: Más a viszonyunk a Fideszhez, és más Magyar Péterhez

rtl.hurtl.hu

2024. július 5. 9:32

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint az ellenzék támogatottságban nagyjából ugyanott tart, mint egy évvel ezelőtt, a belső szerkezete alakult át.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke volt a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorának vendége, a beszélgetést az Index szemlézte.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy a választási küzdelem nagyon bonyolult csata, ők pedig azok közé tartoznak, akik ilyenkor „viszonylag hosszan gondolkodnak és beszélnek arról, hogy mi is történhetett. Ehhez nekünk valóban kellett az a kettő hét, az extra beszélgetésekhez.” Az ő értelmezésük az, hogy az ország közélete fertőzött, és ezzel nem mentek elég egyértelműen szembe. Gyurcsány Ferenc szerint az ellenzék támogatottságban nagyjából ugyanott tart, mint egy évvel ezelőtt, a belső szerkezete alakult át, és megjelent egy új szereplő. 

Ezt is ajánljuk: Nem nyugodtak meg a kedélyek a DK-ban, többen is Gyurcsány Ferencék távozását követelik

Gyurcsány Ferenc arra is kitért, hogy miközben ő már másfél évtizede nem miniszterelnök, ennek a választásnak a belpolitikai kérdése az volt, hogy „engedjük-e, hogy visszajöjjön Gyurcsány Budapesten, Nyíregyházán, Nagykanizsán és mindenhol”.

Ez azt jelenti, hogy nem maradt más mondanivalója a Fidesznek, ami az ország szégyene, és azoké, akik ebben közreműködnek, némi sajtóbeli kollégáé is, mint a gyurcsányozás

– mondta.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: más a viszonyuk a Fideszhez és más Magyar Péterhez: „A Fidesz rendszerellenzéke vagyunk, mert az alkotmányos demokrácia körén kívül tekintjük létezőnek a Fideszt. A Tisza Pártról, ezer vitán túl, nincs alapunk feltételezni, hogy nem alkotmányos demokráciát akar, ezért a viszonyunk olyan, mint minden parlamenti demokráciában a demokratikus pártok rivalizálása. Ez két nagyon különböző viszony, az egyik egy rendszerellenzéki, a másik pedig egy parlamenti rivális szerep.” 


Nyitókép: Purger Tamás / MTI, Hegedüs Róbert / MTI

#Belföld#gyurcsány ferenc#dk#magyar péter#tisza párt#fidesz

Címlapról ajánljuk