Belföld

Gyurcsány Ferenc szerint a DK ért legjobban az orbánizmus elleni küzdelemhez

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 11:34

A pártelnök azt is kifejtette, hogy mit tekint orbánizmusnak.

Korán reggel, éhgyomorra az orbánizmusról írt dolgozatot Gyurcsány Ferenc a Facebookon. A kedden 6 óra 3 perckor közzétett bejegyzés szerint „ha igaz, hogy van valamiféle Orbán-rendszer, akkor nyilvánvaló, hogy a vele szembenállóknak nem elég Orbánt leváltani, hanem rendszerétől is meg kell szabadulni”.

Gyurcsány végkövetkeztetése, hogy az orbánizmus elleni küzdelem „mélységét, összetettségét a Demokratikus Koalíció érti a legjobban”. De ne szaladjunk ennyire előre: a DK elnöke azt is kifejti, hogy mi az orbánizmus lényege. Anélkül, hogy nagyon belemennénk a részletekbe, összefoglalásként eláruljuk, hogy Gyurcsány az Orbán-rendszerre egyfajta modern principátusként tekint, kifejtve, hogy a klasszikus principátus az Augustus római császár által létrehozott egyeduralmi rendszer, amelyben látszólag fennmaradt a köztársaság szenátusának törvényhozó szerepe, de a valóságban minden érdemi hatalom a császár kezében összpontosult.

Egyebek mellett arra is kitér, hogy az orbánizmus a középosztályt felmorzsolja, az alatta lévő csoportokat pedig „végzetes függőségben tartja annak érdekében, hogy egyetlen biztos pontjuk maradjon, az őket a lét peremén megtartó principátus”. Az orbánizmus politikáját pedig nem szuverenistának, hanem izolacionistának látja: szerinte a magyar szuverenitás teljes, azt ma senki nem veszélyezteti, a cél pedig valójában az ország elszigetelése saját történelmi közösségétől, Európától.

Az orbánizmus Nyugaton tüntető dacossággal hordja fenn az orrát, Keleten viszont meghunyászkodik

– írta az egykori miniszterelnök.


Gyurcsány Ferenc ezúttal nem foglalkozott a sajtó szerepével, korábban azonban egy gúnyos hangvételű cikk miatt politikai ellenfelének kiáltotta ki a 444-et.


Azóta pedig Magyar Péterrel is kommentcsatába keveredett.

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

#Belföld#gyurcsány ferenc#orbán viktor#dk

Címlapról ajánljuk