Belföld

Vége az Eb-álmoknak, a kötelező akcióknak, és még az Apple Pay is a magyarok pénzét vonja

rtl.hurtl.hu

2024. június 29. 16:05

Szertefoszlott a magyarok álma, a válogatott csapat már biztos, hogy nem lesz ott a foci-Eb nyolcaddöntőjében. Megszólalt Csoboth Kevin édesapja a 100. percben lőtt győztes gólról, és a többszörös arccsonttörést szenvedett Varga Barnabást sikeresen megműtötték. Magyarország nem támogatta a tagállamok megállapodását az uniós csúcsintézmények vezetőiről, és ahhoz sem járult hozzá, hogy az EU közösen elítélje, hogy Oroszországban több európai médiumot betiltottak, köztük a 444.hu-t. Újabb hangfelvételeket kapott a Híradó a tanára által terrorizált kislány ügyéről, rendőrségi nyomozás indult. A boltokban vége a kötelező akcióknak, és a magyarok várják vissza a pénzüket, amit egy tévedés miatt vontak le az Apple Pay-nél. Udvaros Dorottya bíróság elé állt, és ott voltunk a Budapest Pride-on. A hét videós összefoglalója. 

Kiesés a foci-Eb-n

Véget ért az álom: Georgia a portugál csapattal szemben aratott történelmi győzelmével Magyarország kiesett a foci-Eb-ről. A skót-magyar meccsen Csoboth Kevin a 100. percben szerzett győztes gólt, ennek hála még napokig élt a remény a továbbjutásra, és ment a számolgatás, kinek a győzelme segítené a magyarok nyolcaddöntőbe kerülését, de a grúzok nem várt játéka eldöntötte a válogatott sorsát. 

Megkérdeztük Csoboth Kevin édesapját, mit szólt a fia góljához. „Amikor a kapufát eltalálta, nagyon mérges voltam” – mondta egyebek közt a saját bevallása szerint szigorú apa. Nagyon büszke a fiára, napokig a győztes gól járt a fejében. 


A skót-magyar meccs nem csak a 100. percben volt drámai. Varga Barnabás ijesztő sérülést szenvedett a mérkőzésen, amikor letarolta a skótok kapusa. A földre rogyott játékosért egy emberként aggódott az ország, de ma már szerencsére túl van egy műtéten, és ki is engedték a kórházból. Többszörös arccsonttörést szenvedett: a focista agya hirtelen elmozdult, és nekicsapódott a csontos falnak. Zacher Gábort is kérdeztük. 


Varga Barnabás sérüléséről a traumatológus is megszólalt: szerinte a csatár jó eséllyel teljesen meggyógyul, de legalább másfél hónapos kihagyás vár rá.


Marco Rossi egy percét sem élvezte a foci-Eb-nek – a szövetségi kapitány sajtótájékoztatón értékelte az elmúlt két hetet. Azt mondta, nehéz a jövőre gondolnia, rövid és hosszú távon is, ki kell tisztítania a fejét, és pihennie kell. De milyen tanulságokat vonhat le a magyar csapat a vereségből, és mivel magyarázható Szoboszlai Dominik teljesítménye? Nagy Viktor szakkommentátor értékelése: 


A politikusok is hozzátették a magukét a kiesés elemzéséhez: volt, aki szerint Portugália berezelt a magyaroktól, és direkt játszott rosszul. Orbán Viktor nem posztolt a portugálok meccse után, viszont előkerült egy videó, ahogy a skót-magyar meccsen a miniszterelnök magányosan nyomogatja a Nokiáját, miközben Csányi Sándor OTP-vezér, aki egyben a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetője másokkal beszélget. 

Megállapodtak az uniós csúcsvezetőkről

Orbán Viktor a régi Nokiájával nem tudott posztolni, megtette ezt viszont az uniós csúcsról, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vett. Nem tudjuk támogatni – ezt mondta Brüsszelben annak kapcsán, hogy a Néppárt, a szociáldemokraták és a liberálisok előre megállapodtak az uniós csúcsintézmények vezetőiről. És a tagországok vezetői valóban megállapodtak: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leköszönő elnöke mandátumának ötéves meghosszabbítását javasolták. 


És Magyarország volt az egyetlen, aki nem járult hozzá ahhoz, hogy az EU közösen ítélje el Oroszországot 81 európai médium, köztük a 444.hu oroszországi betiltása miatt. Ezt azzal indokolták, hogy az unió is kitiltott korábban három orosz médiumot, ez pedig szerintük ellentétes a médiaszabadság európai értékeivel.


Csörte a XII. kerületben

Egyik utolsó intézkedéseként irodaház-építésnek adhat zöld utat a választáson leváltott XII. kerületi önkormányzati vezetés – közölte a Kétfarkú Kutya Párt. Kovács Gergely leendő polgármestere szerint egy Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlanalap szeretne zöldterületen építkezni. Pokorni politikai hisztériakeltésről beszélt.


„Szemét, hülye, csöves banda” – ezt mondta a Kutyapártról a volt MSZP-s képviselő a XII. kerületi testületi ülésen. A megjegyzést a fideszes polgármesternek szánta a testületi ülés szünetében, de bekapcsolva maradt a mikrofon.


Idén először lett színesbőrű nő polgármester Magyarországon. A Pest Megyei Pócsmegyer-Surányon Mwajas Krisztina egyetlenegy szavazattal előzte meg a 22 éve regnáló polgármestert. Az RTL Híradónak azt mondta: a munkájában soha nem érte sem előny, sem hátrány a bőrszíne miatt.


Milyen tanár az ilyen?

Újabb hangfelvételeket kaptunk abból a Fejér megyei iskolából, ahol egy alsós tanító hónapokon keresztül verbálisan bántalmazott egy 9 éves kislányt. A gyerek depressziós lett és véget akart vetni az életének. Kiderült: a tanító meg akarta vesztegetni a kislány családját. „Kérdezte, hogy mennyi pénzt kérünk azért, hogy ne engedjük a műsort lemenni” – mondta az anyuka. 


Közben kirúgták a hangfelvétellel lebuktatott pedagógust, de az anyuka felháborodott a tankerület közleményén. Az ugyanis azt írta, hogy korábban lépett volna, ha megkapja az esetről készült felvételeket. A szülők korábban is keresték a tankerületet, azt is felajánlották, hogy odaadják a felvételeket, azonban egészen addig válaszra sem méltatták őket, amíg a szörnyű bántalmazást be nem mutatta az RTL.


Az ügyben nyomoz a rendőrség, a kislány anyukáját tanúként hallgatták meg. Időközben az oktatási jogok biztosa segített új iskolát találni a gyereknek, mert a Dunaújvárosi Tankerületi Központ nem reagált a szülők segítségkérésére. 


Húsevő baktérium miatt halt meg az operettszínész 

51 évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt Vadász Zsolt, a Budapesti Operettszínház elismert színésze. A művészvilágot és a színész rajongóit megdöbbentette és megrendítette a veszteség. „Egyszerűen jó volt a közelében lenni” – mondta jó barátja. 


Az operettszínész halálát húsevő baktérium okozta. Az ilyen gyors lefolyású és végzetes fertőzés nagyon ritka. Dr. Bartha Árpád László, a Semmelweis Egyetem orvosi mikrobiológus szakorvosjelöltje mondta el, mit lehet tudni a fertőzésről. 


Vége a kötelező akcióknak

A kormány szerint sikerült letörni az inflációt, ezért jövő héttől megszüntetik a kötelező bolti akciókat. A GKI szerint viszont nem a kötelező akciók, hanem a zuhanó vásárlóerő fékezte a pénzromlást. 


Raskó György agrárközgazdász szerint az előnyei mellett problémákat is okozott az intézkedés. A kötelező akciózás miatt a kisboltok forgalma hatalmasat zuhant, három nagy diszkontlánc forgalma viszont nagyon sokat emelkedett, 15 ezer kisbolt emiatt bezárt. 


Jogellenesen rúghatták ki a mentősök szakszervezeti vezetőjét, szivárogtatással vádolják. Lengyel Tibort azután küldték el, hogy az RTL Híradóban bemutattunk egy adatlapot, amely szerint több mint három órán keresztül nem küldtek mentőt egy trombózisos beteghez.


Téves levonások az Apple Pay-nél

Téves levonások egész sorozata indult el szerda délután azoknál, akiknek az Apple Pay-nél regisztrált bankkártyájuk van – eddig csak magyar számlák érintettek. Bor Olivér kiberbiztonsági szakértő arról beszélt: nem csalás, technikai hiba történt és a magyar bankok is gyorsan reagáltak a helyzetre. Mit tehetünk, hogy visszakapjuk a pénzünket?


A héten bíróság elé álltak a Greenpeace aktivistái, köztük Udvaros Dorottya. A színművészt és 11 társát azzal vádolják, hogy 2021-ben jelentős károkat okoztak a Fertő-tónál, amikor az állami beruházásnál leszedték a madarak ellen telepített hálót. 


Ott voltunk múlt hétvégén a Budapest Pride-on. A felvonulókat arról kérdeztük, milyen ma az LMBTQ-közösség helyzete, van-e Magyarországon olyan politikai erő, ami igazán képviselni tudja őket, és hogyan fogadják a felnőttek, ha a gyerekük coming outol. „A lányom és a felesége az én családom” – hangzott el.


ValóVilág

Túlvagyunk a ValóVilág 12. szériájának felén. Megmutattuk a játék kulisszatitkait, és fény derült a villalakók fogyasztási szokásaira is. Például arra, hogy egy nap alatt elfogy 8-16 tekercs vécépapír.


Az iskolahét után a zene vette át a főszerepet a villában. Szerencsére vannak szakmabeli segítőik: Nemazalány, Young G és Burai Krisztián próbál énekes pacsirtát faragni a játékosokból. 


Végezetül pedig jöjjön egy focis minikvíz: a játékból már kiesett VV Noémi és VV Bogi focitudását teszteltük.  

 

#Belföld#a hét videói#foci-eb#magyar válogatott#csoboth kevin#varga barnabás#gól#sérülés#marco rossi#uniós csúcs#XII. kerület#hangfelvétel#pedagógus#bántalmazás#vadász zsolt#húsevő baktérium#akciók#apple pay#udvaros dorottya#valóvilág12#vv12#ma

Címlapról ajánljuk