Belföld

Évi 30 millió utasra lesz szükség, hogy megtérüljön Ferihegy megvétele

rtl.hurtl.hu

2024. június 21. 9:31

A kormány szerint legalább ennyi ember kell ahhoz, hogy nullára jöjjenek ki.

A Budapest Ferihegyi repülőtéren tervezett új 3. utasterminál jelentős gazdasági és infrastrukturális kihívások elé állítja Magyarországot. A tervezet szerint az állami Budapest Airport Zrt.-ből kivásárolt külföldi befektetői konzorcium gyors fejlesztést sürget, hogy a növekvő turistaforgalmat kezelni tudják.

Gulyás Gergely miniszter a fejlesztést megtérülő befektetésnek tartja, optimistán számolva akár 30 millió érkezővel is, írja a 24.hu.

Az állami visszavásárlás hatalmas költségeket ró az adófizetőkre, bár pontos számokat még nem közöltek. A tervek szerint a 3. terminál megépítése minimum hat évet venne igénybe, és az infrastruktúra bővítése nélkül már 2025-re túlterhelődhet a repülőtér. Az új terminál beruházási költségei még nem ismertek, de a korábbi, 100 millió eurós SkyCourt projekt költségeinek sokszorosára becsülik.

A Budapest Airport vezetése szerint szükséges a kapacitás bővítése, mivel az utasforgalom gyors növekedése várható, és a jelenlegi terminálok már most sem tudják hatékonyan kezelni a csúcsidőszakokat. A tervezett fejlesztések részletei várhatóan a közeljövőben válnak nyilvánossá.

Nyitókép: Jászai Csaba / MTVA

#Belföld#ferihegy#reptér#beruházás#megtérülés#utas

Címlapról ajánljuk