Belföld

Karácsony a választás megismétlését kéri, bármi lesz az újraszámolás eredménye

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 16:27

Péntek estére a Nemzeti Választási Iroda elé várja az embereket, hogy adjanak hangot ennek a követelésnek.

A főpolgármester-választás körül kialakult helyzetre egyetlen megnyugtató válasz van Karácsony Gergely szerint: ha Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül megismétlik a főpolgármester-választást.

Csütörtökön délután négy órakor tartott sajtótájékoztatóján a főpolgármester lényegében azokat az érveit ismételte meg, amelyeket nem sokkal korábban egy Facebook-bejegyzésben leírt. Szerinte világossá vált, hogy a Fidesz a választók megtévesztésére alapozta stratégiáját, amire nemzetközi választási megfigyelők is felhívták a figyelmet.

Karácsony kijelentette: világos, hogy nem indokolnák a szavazatok újraszámolását azok a bizonyítékok, amelyek alapján a Nemzeti Választási Bizottság szerdán este meghozta a döntését. Hozzátette: nagyon világos és egyértelmű bizonyítékokat kellene felmutatni arra, hogy a szavazókörökben valami nem szabályosan történt. Ezzel szemben folyamatosan „zúdulnak” azok az információk, amelyek kételyeket vetnek fel az újraszámolás tisztaságát illetően – mondta.

Erre a helyzetre egyetlen válasz van Karácsony szerint, ami megnyugtató a budapestiek és minden demokrata számára: ha Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül megismétlik a főpolgármester-választást. Ezt a főpolgármester a mai napon kezdeményezi, függetlenül attól, hogy mi lesz a pénteki újraszámolás eredménye. 

Szerinte a várost csak bizalmi alapon lehet vezetni, ezt a bizalmat pedig helyre kell állítani. Közölte: pénteken este hat órára a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székhelye elé várja az embereket, hogy adjanak hangot ennek a követelésnek.


Újságírói kérdésre Karácsony Gergely elmondta, azzal számol, hogy a megismételt választásra még júniusban sor kerülhetne. Az állami média kérdésére azt válaszolta, hogy azért nem vetette fel korábban, a szűk szavazatkülönbség miatt a választás megismétlését, mert az újraszámolásra vonatkozó döntést és annak meghozatalát tartja egy nagyon súlyos lépésnek az önkényuralom felé: semmilyen garancia nincs arra, hogy ebben a folyamatban ne manipulálják az eredményeket. 

Arra a felvetésre pedig, hogy a törvény pénteken délutánig adott lehetőséget Szentkirályi Alexandra visszalépésére, Karácsony Gergely azt válaszolta, hogy nem a visszalépés törvényességét, hanem annak politikai és erkölcsi megalapozottságát kifogásolja. Szerinte ez a választási szerveket kihívás elé állította, és az újraszámolás elrendelésével csak egyre több kérdés merül fel.

A Nemzeti Választási Bizottság döntésével kapcsolatban kijelentette azt is, hogy „demokráciában a nép uralkodik, és a nép szavát képviseljük minden intézménnyel szemben, főleg akkor, hogy ha joggal merül fel a befolyásoltság”. Emellett elmondta, hogy a Nemzeti Választási Bizottság választási eredményt megállapító döntését fogják megtámadni a Kúrián.

A kormánypárti Hír TV arról kérdezte Karácsonyt, hogy Vitézy Dávid szerint nem vette fel a telefont vetélytársának: a főpolgármester erre azt válaszolta, hogy több száz nem fogadott hívása volt az elmúlt napokban, elnézést kér, hogy nem tudott mindenkit visszahívni. 

Ajánló: Kinek lenne jó a megismételt főpolgármester- választás?

Nyitókép (archív): MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#választás#önkormányzati választás#főpolgármester#karácsony gergely#újraszámolás

Címlapról ajánljuk