Belföld

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 14:20

A főpolgármester a Facebookon arról írt, hogy manipulálhatják az újraszámoláshoz bekért, érvénytelennek nyilvánított szavazólapokat.

16 órakor rendkívüli sajtótájékoztatót tart Karácsony Gergely. A Magyar Hang több forrásból úgy értesült, hogy a főpolgármester azt jelenti be, hogy a választás megismétlését kezdeményezi. Ez meg is történt, Karácsony Gergely bejelentette, hogy a Nemzeti Választási Bizottság majdani, a választás eredményét megállapító határozatot fogják megtámadni a Kúrián.

Emlékeztetőül: mindössze 324 szavazattal maradt le a főpolgármester-választáson Karácsony Gergely mögött Vitézy Dávid, aki az érvénytelen szavazatok újraszámlálását kezdeményezte, és ennek szerdán a Nemzeti Választási Bizottság helyt adott.

Délután fél kettőkor Karácsony egy hosszabb Facebook-bejegyzést tett közzé, amiben azt írja, azért „tartunk itt”, mert a választók megtévesztését célozta és eredményezte az a stratégia, hogy a Fidesz jelöltje 48 órával a választás előtt visszalépett és arra kérte támogatóit, hogy az „állítólag független” jelöltre szavazzanak.

Karácsony „statáriálisnak” nevezte a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többségének döntését az újraszámolásról. Azt írta, hogy a fideszes többség nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják Vitézyék „állítólagos” bizonyítékait. A tagok az ülés előtt percekkel kapták meg a dokumentumokat, ennyi idő alatt azt sem ellenőrizhették, hogy „egyáltalán létező emberektől származnak-e ezek a bizonyítékok”.

A főpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámoláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az érvénytelen szavazatokat. Karácsony több esetet is felsorolt, ahol szerinte lehetőség volt arra, hogy manipulálják a szavazólapokat.


Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#választás#önkormányzati választás#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk