Belföld

Döntött az NVB: újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 20:33

12-4 arányban úgy döntött a Nemzeti Választási Bizottság, hogy helyet ad Vitézy Dávid beadványának és újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait. A választáson 76-szor több érvénytelen szavazat született, mint amekkora különbség  két jelölt között volt a végén.

A Nemzeti Választási Bizottság szerda esti ülésén úgy döntött, hogy helyt ad Vitézy Dávid fellebbezésének, és újraszámoltatják a főpolgármester-választáson leadott voksokat . 

A Nemzeti Választási Bizottság 12-4 arányban döntött úgy, hogy a 

„főpolgármester-választás eredményével kapcsolatos jogvita végleges és megnyugtató lezárása érdekében” 

újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak le. 

A bizottság végül úgy döntött,  elrendelik a főváros összes szavazóköréből beszedett lezárt szavazóurnák felbontását, és az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapok átvizsgálását, újraszámlálását.

Az újraszámlálás péntek reggel kezdődik a teljes nyilvánosság előtt, a sajtó jelenlétében.

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között mindössze 324 szavazat volt a különbség, viszont csaknem 25 ezer érvénytelen szavazatot találtak a számlálás során. Az LMP – Szentkirály Alexandra visszalépése után a Fidesz által is támogatott – főpolgármester-jelöltje ezért fellebbezést nyújtott be, kérve az érvénytelennek nyilvánított voksok ellenőrzését.

Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, mely ilyen kis különbség és a mai sajtótájékoztatómon bemutatott körülmények mellett indokolt. Ahogy ma is elmondtam: amint a főpolgármester-választás jogerős eredménnyel zárul, azt el fogom fogadni, de ehhez először tisztán kell látni”

– reagált a döntésre Facebook-bejegyzésében Vitézy Dávid.

Karácsony Gergely főpolgármester is kommentálta az NVB határozatát. Azt írta: „A jogorvoslat mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép. (…) Ezek természetesen érvényes Vitézy szavazatok, ahogy arra a Fővárosi Választási Iroda külön felhívta a szavazatszámlálók figyelmét. Hozzátette azonban: „Talán nem kellett volna félrevezetni a szavazókat a szentkirályis színjátékkal, nem visszaléptetni a Fidesz hivatalos jelöltjét az utolsó pillanatban, és akkor nem lett volna ekkora kavarodás. Ez volt a választók igazi félrevezetése: ahogy ezt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) missziója is megállapította.”

Mint arról korábban beszámoltunk, a június 9-i főpolgármester-választáson előfordult, hogy a szavazók nemcsak a Vitézy Dávid neve melletti rubrikába tettek egy ikszet, hanem a fideszes Szentkirályi Alexandra neve mellettibe is, ezeket a voksokat pedig több esetben is érvénytelennek minősítették a szavazatok számlálásakor (egy jelöltet lehet csak támogatni). Vitézy Dávid ugyanakkor egyebek mellett erre hivatkozva kérte az újraszámolást, mert ezeket a voksokat valójában érvényesnek kellett volna tekinteni: a fideszes jelölt neve ugyanis le volt húzva a szavazólapokról, így az olyan, mintha ott sem lett volna, a rá leadott voks nem számít második x-nek. 

Mi okozta a félreértést a szavazatszámláláskor?

A választási törvény szerint a szavazó csak egy főpolgármester-jelöltet támogathat, ezt pedig két egymást metsző vonallal (+ vagy x) jelezheti a megfelelő rubrikában. Ezen kívül rajzolhat bármit a szavazólapra, egyet viszont nem tehet: a másik jelölt melletti rubrikába nem ikszelhet. 

A most vasárnapi választás azonban annyiban eltért a szokásostól, hogy a fideszes Szentkirályi Alexandra visszalépésével volt a szavazólapon egy áthúzott név is.

Vitézy Dávidék érvelése szerint érvényesen szavaztak azok is, akik Szentkirályi Alexandra neve melletti rubrikába, valamint egy másik jelölt neve melletti rubrikába is ikszeltek, mert a fideszes jelölt neve át lett húzva, ezáltal úgy kell tekinteni, mintha egyáltalán – a rubrikával együtt – nem is szerepelt volna a szavazólapon.

Vitézy Dávidék szerint ráadásul sokan azért ikszeltek Szentkirályi Alexandra neve mellé, mert a fideszes jelölt bizonyos kerületekben csak vékony vonallal volt áthúzva, így megtévesztő volt a visszalépés jelzése.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#nemzeti választási bizottság#szavazat#főpolgármester-választás#vitézy dávid#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk