Belföld

Vitézy Dávid: Még nincs végeredménye a választásnak, elkerülhetetlen az újraszámolás

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 14:09

Vitézy Dávid újraszámolást követel a főpolgármester-választáson, szerinte ugyanis olyan voksokat is érvénytelennek minősítettek, amelyek nem voltak azok. Állítása szerint legalább 202 szavazókörben volt arra példa, hogy valaki az áthúzott Szentkirályi Alexandra és valamelyik másik jelölt neve mellé is ikszelt egyet, ezek pedig szabályos voksok. A gondot a Nemzeti Választási Iroda félreértelmezhető segédanyaga okozta, amelyet a szavazatszámlálóknak adtak ki. Vitézy Dávid azt ígérte, a jogerős döntést elfogadja majd.

A vasárnapi főpolgármester-választáson több esetben is érvénytelennek minősítették azokat a Vitézy Dávidra leadott voksokat, amelyeknél Szentkirályi Alexandra neve melletti rubrikába is ikszeltek egyet – Vitézy Dávidék szerint ezek érvényes voksok, ezért újraszámolást követelnek, a választás eredménye ellen pedig fellebbeznek. Érvelésükről korábban itt írtunk

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között mindössze 324 szavazat volt a különbség, kettejük harcában a végső szót a Nemzeti Választási Bizottság vagy a Kúria mondja majd ki. 

Vitézy Dávid szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a választás után adatelemző csapatot állítottak fel, amellyel megvizsgálták a voksolást, állítása szerint csapata több ezer bejelentést kapott visszásságáról. 

A politikus szerint már önmagában az is indokolja az újraszámolást, hogy 76-szor több az érvénytelen szavazatok száma, mint a különbség a két jelölt között. Azt mondta, hogy 

ha az újraszámolást követően Karácsony Gergelyt hozzák ki győztesnek, akkor elismeri a vereségét, és mindenkivel vitába száll, aki megkérdőjelezi Karácsonyék győzelmét. 

Vitézy Dávid többször kiemelte, hogy a választás lebonyolításának a felelőssége a fővárosé volt. Prezentációjában levezette, hogy miért fellebbeznek a választás eredménye ellen. Szerinte: 

 • rekordszámú volt a részvétel, és jelentős 24 ezer feletti volt az érvénytelen szavazatok száma.
 • Az érvénytelen szavazatok megoszlása rendkívül aránytalan volt, egyes kerületekben sokkal több volt, mint némelyik másikban. 
 • A IV. és a VII. kerületben például nagyságrendekkel több volt az érvénytelen szavazatok száma. 
 • Vitézy Dávid szerint ez a jelenség nem vezethető vissza arra, hogy Magyar Péter érvénytelen szavazatra buzdította a szimpatizánsait. Azokban a kerületekben volt ugyanis magasabb az érvénytelen szavazatok száma, ahol a Tisza Párt gyengébben szerepelt. 
 • Szentkirályi Alexandra visszalépését követően nem volt lehetőség arra, hogy új szavazólapokat nyomtassanak, a kerületek pedig „radikálisan” eltérő gyakorlatot követtek a jelölt nevének lehúzásával kapcsolatban: volt, ahol vékonyan, alig láthatóan húzták át Szentkirályi Alexandra nevét, máshol vastagon átsatírozták. Szerinte ez befolyásolta a szavazás eredményét is: ahol vékonyan húzták ki a nevet, ott magasabb volt az érvénytelen szavazatok száma. 
 • Létezik azonban szerinte egy második problémakör, ami az előzőből adódik. Úgy vélte ugyanis, hogy az alig látható áthúzások esetében könnyű volt abba a hibába esni, hogy valaki beikszelt Szentkirályi Alexandrára, majd Vitézy Dávidra (esetleg másra) is. Ezek a szavazatok érvényesek a jogszabályok szerint, de gyakran érvénytelenként számolták el ezeket – mondta a főpolgármester-jelölt. Azért érvényesek, mert Szentkirályi Alexandra nevét a visszalépés miatt úgy kell tekinteni, mintha egyáltalán nem lenne ott. És azért nézhették mégis érvénytelennek ezeket a voksokat, mert csak egy jelölt neve mellett lehet x. (Itt viszont Szentkirályi Alexandra nem tekinthető jelöltnek.) Azt is kiemelte, hogy senkit sem szeretne szabálytalansággal gyanúsítani, de úgy vélte, félreértés történt, és sokan úgy gondolták helyes, ha érvénytelennek tekintik ezeket a voksokat. 
 • A Nemzeti Választási Iroda ugyanis kiadott egy segédletet a szavazatszámlálóknak, ebben pedig félreérthetően fogalmaztak. Ebben az áll, hogy érvénytelenek azok a voksok, amelyeken több rubrikában is van x jel. Nem tették hozzá, hogy ez nem vonatkozik az áthúzott jelöltre, mert az olyan, mintha az ott sem lenne. 
 • A Fővárosi Választási Iroda szerinte észlelte a problémát a választás napján, ezért este 7 órakor iránymutatást adott ki. Ebben jelezték, hogy sok érdeklődés érkezett hozzájuk ebben az ügyben, és érvényesnek kell tekinteni azokat a szavazatokat, amelyeknél Szentkirályi Alexandra mellett másra is szavazott valaki. 
 • Vitézy Dávid szerint egy kérdés maradt: van-e olyan érvényes voks, amelyet érvénytelennek nyilvánítottak. A válaszuk: igen, legalább 202 szavazókörben tévesen érvénytelennek nyilvánították ezeket az érvényes voksokat – állította.
 • Azt nem tudni, hogy pontosan hány voksot érint ez a jelenség, de az újraszámlálás elkerülhetetlen – fogalmazott. Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergelynek is ez az érdeke, mert a bizonytalanság megkérdőjelezné a főpolgármester legitimitását. 
 • Vitézy Dávid azt kérte Karácsony Gergelytől is, hogy támogassa az indítványát, de nem tudja mi a véleménye, mert állítása szerint vasárnap óta nem hívta őt vissza a főpolgármester. 
 • Egyes értesülések szerint némelyik kerületben szándékosan húzták át vékonyan Szentkirályi Alexandra nevét – mondta Vitézy Dávid, de azt is megjegyezte, hogy ezt egyelőre nem tudják kétséget kizáróan bizonyítani. 
 • Ha a Nemzeti Választási Bizottság elutasítja a mai fellebbezésüket, akkor a Kúriához fordulnak.

A sajtótájékoztatót itt nézheti vissza:


Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#vitézy dávid#újraszámolás#főpolgármester-választás#budapest

Címlapról ajánljuk