Belföld

Vitézy Dávid erre hivatkozva kérheti a főpolgármester-választás eredményének újraszámolását

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2024. június 11. 20:51

A vasárnapi főpolgármester-választáson több esetben is érvénytelennek minősítették azokat a Vitézy Dávidra leadott voksokat, amelyeknél Szentkirályi Alexandra neve melletti rubrikába is ikszeltek egyet – értesült az rtl.hu. A választási törvény szerint csak egy jelöltet lehet támogatni, de miután a fideszes jelölt nevét a visszalépése miatt már áthúzták a szavazólapokon, ezért egyes jogértelmezések szerint a mellette lévő rubrikát is úgy kell tekinteni, mintha nem is lenne a papíron – azaz az így leadott voks is érvényes lehet. Feltételezések szerint több száz ilyen szavazat kerülhetett az urnákba, majd nyilvánítottak érvénytelennek. Információink szerint pedig Vitézy Dávid erre hivatkozva kéri majd a voksok újraszámlálását. Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között mindössze 324 szavazat volt a különbség, kettejük harcában a végső szót a Nemzeti Választási Bizottság vagy a Kúria mondja majd ki. 

A június 9-i főpolgármester-választáson előfordult, hogy a szavazók nemcsak a Vitézy Dávid neve melletti rubrikába tettek egy ikszet, hanem a fideszes Szentkirályi Alexandra neve mellettibe is, ezeket a voksokat pedig több esetben is érvénytelennek minősítették a szavazatok számlálásakor – értesült az rtl.hu.

Információink szerint Vitézy Dávid egyebek mellett erre hivatkozva kéri majd az újraszámolást, mert egyes jogértelmezések szerint ezeket a voksokat érvényesnek kellett volna tekinteni.

A választási törvény szerint a szavazó csak egy főpolgármester-jelöltet támogathat, ezt pedig két egymást metsző vonallal (+ vagy x) jelezheti a megfelelő rubrikában. Ezen kívül rajzolhat bármit a szavazólapra, egyet viszont nem tehet: a másik jelölt melletti rubrikába nem ikszelhet. A most vasárnapi választás azonban annyiban eltért a szokásostól, hogy a fideszes Szentkirályi Alexandra visszalépésével volt a szavazólapon egy áthúzott név is.

Vitézy Dávidék érvelése szerint érvényesen szavaztak azok is, akik Szentkirályi Alexandra neve melletti rubrikába, valamint egy másik jelölt neve melletti rubrikába is ikszeltek, mert a fideszes jelölt neve át lett húzva, ezáltal úgy kell tekinteni, mintha egyáltalán – a rubrikával együtt – nem is szerepelt volna a szavazólapon.

A kérdés tehát az, hogy érvényes-e azoknak a szavazata, akik az áthúzott jelölt neve melletti rubrikába is ikszeltek, valamint egy másik jelöltre is leadták a szavazatukat. Miután Szentkirályi Alexandra visszalépésének bejelentésekor Vitézy Dávid támogatására buzdított, várhatóan a legtöbb ilyen voks az LMP jelöltjét érintheti.

A főpolgármester-választás rendkívül szoros eredményt hozott: a Párbeszéd-DK-MSZP által támogatott Karácsony Gergely mindössze 324 vokssal előzte meg az LMP és egy civil szervezet által támogatott Vitézy Dávidot. A Fővárosi Választási Bizottság azóta hivatalosan is kihirdette az eredményt, de ezt három napon belül meg lehet támadni, Vitézy Dávid pedig már jelezte is, hogy kezdeményezni fogja a szavazatok újraszámolását.

Szentkirályi Alexandra egyébként az utolsó pillanatban, két nappal a szavazás előtt jelentette be, hogy visszalép, így előfordulhat, hogy sokan a szavazófülkében szembesültek azzal: nem szavazhatnak a kedvenc jelöltjükre. Ha valaki elrontja a voksolást, kérhet új szavazólapot, de ezzel nem biztos, hogy mindenki tisztában van.    

A főpolgármester-választáson összesen 24 592 érvénytelen szavazólapot regisztráltak, becslések szerint több száz lehet ezek között, amit a két X miatt nyilvánítottak érvénytelenné.

Vitézy Dávidék fellebbezését a Nemzeti Választási Bizottság bírálja el.

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Belföld#választás#önkormányzati választás#főpolgármester-választás#vitézy dávid#karácsony gergely#újraszámolás#szavazat#ma

Címlapról ajánljuk