Belföld

Kinek lenne jó a megismételt főpolgármester-választás?

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 16:52

Nehéz megnevezni egyértelmű esélyest egy esetlegesen megismételt főpolgármester-választáson – mondta az rtl.hu-nak Ranschburg Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője. A szakértő szerint ismét szoros eredmény lenne várható, ugyanakkor szerinte Karácsony Gergely szavazói kaphatnak egy erősebb motivációt a voksolásra.  

Ha valóban megismételt választást tartanak Budapesten, akkor ismét szoros eredményre lehet számítani Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között – mondta az rtl.hu-nak Ranschburg Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője, akit még Karácsony Gergely hivatalos bejelentése előtt kérdeztünk erről a lehetőségről. Szerinte azért is nehéz az esélyest megnevezni, mert mindkét szavazótábort összerántaná az újabb voksolás híre, ráadásul a jelöltek szimpatizánsai számára motivációt jelenthet az is, hogy a június 9-i eredmények alapján esélyes jelöltre voksolhatnak, és hogy akár pár tucat szavazat is döntő lehet.

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy Karácsony Gergely szavazóinak egy része a felmérések miatt úgy tekinthetett a június 9-i szavazásra, hogy nincs is szükség a voksára, nélküle is nyer majd a főpolgármester. Most viszont már feltehetően látják, hogy minden szavazat számít, így ez erős motiváció lehet a számukra.  

Karácsony Gergely az egész kampány alatt azt hangoztatta, hogy Vitézy Dávid a Fidesz jelöltje, de ezt csak az utolsó pillanatban tudta alátámasztani azzal, hogy a kormánypárti jelölt, Szentkirályi Alexandra az LMP indulója javára lépett vissza. Ranschburg Zoltán szerint könnyen lehet, hogy június 9. előtt nem mindenkihez jutott el ez az összefüggés, az azóta eltelt napokban viszont jobban átmehetett a főpolgármester kampányüzenete. Ez ugyanakkor – fűzte hozzá – nemcsak Karácsony Gergely táborát aktivizálhatja, hanem a fideszes szavazókat is.

Ranschburg Zoltán szerint 

az érvényes szavazatokról szóló vita árthat a győztes jelölt legitimációjának. 

Ezt támasztja alá az Egyesült Államokban tartott 2020-as voksolás, ami úgy vonult be a republikánusok emlékezetébe, hogy elcsalták tőlük, pedig számtalan vizsgálat bizonyította ennek az ellenkezőjét.  

A megismételt választást – ha lesz – jó eséllyel nyáron tartják, ez pedig hagyományosan nem kedvez a politikai kampányoknak és a részvételnek, persze ez mindkét jelöltet érinti. Ranschburg Zoltán azt is megjegyezte, hogy szerinte 

egyik jelöltnek sem lehet magabiztos tudása arról, hogy ki lenne az esélyes egy megismételt voksoláson. 

Ha a választásokra rendkívül nagy mintás közvéleménykutatásként tekintünk, akkor azon a két fél gyakorlatilag döntetlenre végzett, az azóta eltelt pár napban pedig nem történt olyan rendkívüli esemény, amely alapvetően megváltoztatta volna az erőviszonyokat.

Nyitókép: Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a főpolgármester-jelölti vita előtt. Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

#Belföld#választás#főpolgármester#főpolgármester-választás#karácsony gergely#vitézy dávid#budapest

Címlapról ajánljuk