Belföld

Eörsi Mátyás: Nem tudni, hogy Orbánt zsarolják-e az oroszok

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 9:25

Magyarországra látogat a NATO-főtitkár, miközben egyre nagyobb a bizalmatlanság a védelmi szervezetben az Orbán-kormánnyal szemben. 

Nagy bizalmatlanság övezi Magyarországot a NATO-ban, ahol „az, hogy Magyarország rendre Moszkva-párti álláspontot képvisel, felveti a lojalitás kérdését, azt, hogy Orbánék Oroszországot tekintik szövetségesnek” – mondta a HVG360-nak Eörsi Mátyás egykori külügyi államtitkár. A lap azzal kapcsolatban kérdezte a külpolitikai szakértőt, hogy Magyarországra látogat szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki azután érkezik, hogy Orbán Viktor közölte: Magyarország felülvizsgálhatja NATO-kötelezettségeit azért, hogy bizonyos akciókban megtagadhassák a részvételt.

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő a lapnak elmondta, hogy „az ügy egyértelműen ismét kiverte a biztosítékot a többi NATO-szövetségesnél, és tovább rontotta a NATO és Magyarország közötti viszonyt”. A szakértők szerint egyébként nincs olyan státusz a NATO-n belül, amilyenről Orbán beszélt, és felhívták a figyelmet arra, hogy, ha egy NATO-műveletet nem az ötös cikkely alapján indítanak el, akkor nem kötelező a csatlakozás.

Eörsi Mátyás a lapnak elmondta, „régóta hallani, hogy a magyarokat kihagyják az informális megbeszélésekből, folyosón lehetőleg nem beszélnek meg érzékeny témákat”. Szent-Iványi István ezzel kapcsolatban a HVG360-nak elmondta, nem csak a szándékos kiszivárogtatások miatt igyekeznek kizárni a magyarokat az információkból, hanem amiatt is aggódnak, hogy „az orosz titkosszolgálat ki-be járt a külügy szervereiben és nem tudni, hogy sikerült-e őket onnan kiszorítani.”

Szijjártó Péter külügyminiszter május végén újságíróknak nyilatkozva nem tudta egyértelműen kijelenteni, hogy került-e bizalmas információ orosz kézbe a külügyet ért hackertámadás után.


A HVG360-nak nyilatkozó szakértők szerint nem egyértelmű, mi áll a magyar politika hátterében. Eörsi Mátyás ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az akkor még ellenzékben lévő Orbán Viktor még nála is erősebben ítélte el Oroszország Grúzia elleni támadását 2008-ban. Hozzátette, Orbán Viktor álláspontja nagyot változott, amikor 2009-ben négyszemközt találkozott Vlagyimir Putyinnal az orosz elnök kérésére.

Mikor az amerikaiak megkérdezték tőlem, mi történt a szobában, én azt válaszoltam, ti lehet, hogy tudjátok, de én biztos nem. Nem tudni, hogy Orbánt zsarolják-e, vagy folyamatosan olyan gazdasági lehetőségekkel bombázzák, amelyek hatására elveszti józan ítélőképességét.

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#orbán viktor#orbán-kormány#oroszország#vlagyimir putyin#nato#NATO-főtitkár#jens stoltenberg

Címlapról ajánljuk