Külföld

A NATO keleti tagállamai Magyarország kizárását tervezik csoportjukból

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 11:45

A NATO korábbi szovjet blokkba tartozó államai komolyan fontolgatják Magyarország kizárását a Bukaresti Kilencek csoportjából. 

Nagyon komolyan tárgyalnak a NATO keleti tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek tagjai arról, hogy kizárják a munkacsoportból Magyarországot, az Ukrajnával kapcsolatos vétói miatt – írta a Financial Times. A brit gazdasági lap erről több diplomáciai forrásból értesült – írta a Telex.

A Times értesülései szerint „sok országnak elfogyott a türelme” miután Magyarország rendre megvétózta az Ukrajna támogatásáról és esetleges NATO-csatlakozási folyamat felgyorsításáról szóló állásfoglalásokat, és az utolsó csepp az volt a pohárban, a B9-ek kedden, Rigában kezdődő tanácskozásán a magyar fél megint megvétózott egy állásfoglalás-tervezetet, ami amúgy élvezte a többi nyolc tagállam támogatását – írta a Telex.

A Financial Times-nak egy diplomata kijelentette: „Valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy ebben a felállásban találkoztunk.”

A Reuters híre szerint a B9-es országok csúcstalálkozóján nem vesz részt Sulyok Tamás, a magyar államfő helyett csak a lettországi magyar nagykövet lesz ott a Rigában zajló eseményen, ami 2015 óta először ér véget közös zárónyilatkozat kiadása nélkül.

Közben Orbán Viktor hétfő esti közmédiának adott interjújából kiderült, hogy szerdán Budapestre látogat Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, hogy Magyarország kimaradásáról tárgyaljanak a NATO ukrajnai missziójából.

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár fogadja a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének nyitóülésére érkező Orbán Viktor miniszterelnököt 2018. július 11-én. Fotó: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

#Külföld#nato#bukaresti kilencek#b9#magyarország#orbán-kormány#kizárás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk