Belföld

Karsai Dániel ügyvédje: Nagyon meglepő döntést hozott az Alkotmánybíróság

rtl.hurtl.hu

2024. június 5. 13:29

Még nem döntötték el, hogy fellebbeznek-e az Alkotmánybíróság elutasító határozata ellen Strasbourgban. 

Nagyon meglepő döntést hozott az Alkotmánybíróság, amikor elutasította Karsai Dániel eutanáziával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését – mondta az RTL Híradónak Frank Evelyn. A Karsai Dániel ügyvédi irodáját vezető jogász emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróságnak harminc napja volt dönteni az alkotmányjogi panaszokkal kapcsolatban, és „gyakorlatilag az utolsó napon tette közzé a panaszok elutasítását”.

Frank Evelyn közölte, „számunkra nagyon meglepő volt, mindkettő döntés, ugyanis a korábbi gyakorlat alapján egyértelműen ellentétes irányú döntést kellett volna hozni az Alkotmánybíróságnak”.

Az Alkotmánybíróság szerdán tette közzé két határozatát a Karsai Dánielék által benyújtott két alkotmányjogi panasszal kapcsolatban. Az egyiket azért utasították el, mert a kérdés nem volt megfelelő, a másikat azért, mert nem lehet népszavazást tartani az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről.

Arra a kérdésre, ezzel végleg eldőlt-e, hogy a kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, Frank Evelyn közölte, hogy az Alkotmánybíróság döntéseivel szemben lehet a strasbourgi bírósághoz is fordulni, hozzátéve, hogy „ezzel kapcsolatban még egyeztetünk Dániellel, illetve (testvérével) Péterrel”.

Karsai Péter a Híradónak elmondta, „most ismét nálunk pattog a labda, még a testvéremmel egyeztetünk, hogy mi legyen a következő lépés”. Négy hónapjuk van eldönteni, hogy esetleg a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulnak, és ott pert indítanak a magyar állammal szemben, hogy a népszavazási kérdés zöld utat kaphasson.

Karsai Péter szerint „a lelkünk mélyén számítottunk rá”, hogy elutasító döntés születik az Alkotmánybíróságon. Ugyanakkor elmondta, „nagyon bíztam abban, hogy az Alkotmánybíróság a tegnapival ellentétes döntést fog hozni”, hozzátéve, hogy „sajnos így alakult, megyünk tovább ezen az úton, ami ami még előttünk van”.

Strasbourgban bízhatnak

A strasbourgi emberi jogi bíróság június 13-án hoz ítéletet Karsai Dániel ügyében. Az aktív eutanáziárért küzdő alkotmányjogász a Híradónknak elmondta, bár korábban attól tartott, nem éri meg a döntést, így el tudja majd olvasni azt. Abban reménykedik, hogy kimondják: sérülnek az emberi jogai azzal, hogy nem dönthet élete méltó befejezéséről.


Nyitókép: Híradó

#Belföld#karsai dániel#népszavazás#alkotmánybíróság#eutanázia#Karsai Péter#frank evelyn

Címlapról ajánljuk