Belföld

Elutasította az Alkotmánybíróság is Karsai Dániel népszavazási kérdéseit

rtl.hurtl.hu

2024. június 5. 11:58

Karsai Dániel azután fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy a Kúria nem engedte népszavazásra az életvégi döntésekkel kapcsolatos kérdéseit.

Az Alkotmánybíróság elutasította Karsai Dániel alkotmányjogi panaszait, aki azután fordult a testülethez, hogy a Kúria nem engedte népszavazásra az életvégi döntésekkel kapcsolatos két kérdését. Az erről szóló határozatookat szerdán tette közzé az Alkotmánybíróság a honlapján.

Az egyik határozatban közölték, „az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a Kúria az Alaptörvénnyel összhangban álló döntést hozott, amikor úgy foglalt állást, hogy a népszavazásra feltenni szándékozott kérdés nem felel meg az Alaptörvényben és az népszavazási törvényben a kérdéssel szemben támasztott, a választópolgári és a jogalkotói egyértelműség követelményének, és a kérdés nem alkalmas a népszavazás rendeltetésének megfelelő népszavazás megvalósítására.” Hozzátette, hogy ezért „az Alkotmánybíróság az indítványozó alkotmányjogi panaszát elutasította.”

Karsai Dániel arról a kérdésről szeretett volna népszavazást kiírni, hogy „Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?”

A Nemzeti Választási Bizottság elutasított a népszavazási kérdést, ami után Karsai Dániel a Kúriához fordult, ami szintén elutasító döntést hozott. Ezt követően május elején nyújtotta be alkotmányjogi panaszát a Kúria döntése ellen.

Egy másik, az előzőhöz nagyon hasonló népszavazási kérdést egy másik indokkal utasított el az Alkotmánybíróság. Azzal kapcsolatban az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az ügyben szereplő népszavazási kérdés ellentétes az Alaptörvény azon rendelkezésével, hogy nem lehet népszavazást tartani az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről.

Strasbourgban bízhat

A strasbourgi emberi jogi bíróság június 13-án hoz ítéletet Karsai Dániel ügyében. Az aktív eutanáziárért küzdő alkotmányjogász a Híradónknak elmondta, bár korábban attól tartott, nem éri meg a döntést, így el tudja majd olvasni azt. Abban reménykedik, hogy kimondják: sérülnek az emberi jogai azzal, hogy nem dönthet élete méltó befejezéséről.


Nyitókép: Házon Kívül

#Belföld#karsai dániel#népszavazás#alkotmánybíróság#eutanázia

Címlapról ajánljuk