Belföld

Romsics Ignác: 2023-ra a „Horthy-hívők” aránya 42 százalékra emelkedett

rtl.hurtl.hu

2024. június 2. 9:40

A közismert történész elmondta a véleményét a Fidesz elmúlt 14 évéről.

Hérodotosztól Harariig címmel jelent meg Romsics Ignác új könyve, a közismert történész ez alkalomból adott interjút a Népszavának.

„Aki nem ismeri a saját és közössége múltját, az a jelenét sem ismeri. Ebből a szempontból nagyon fontosnak tartom, hogy történelmünket olyannak mutassuk be, mint amilyen az valóban volt. Sem kifehéríteni, sem befeketíteni nem érdemes, mint ahogyan nem érdemes hús-vér emberek helyett angyalokkal és ördögökkel benépesíteni sem. És legfőképpen nem érdemes újra és újra az áldozat szerepébe bújni, s kudarcainkért mindig másokat okolni és bűnbakokat kreálni. Amíg egy nemzet nem képes önkritikusan szembenézni saját múltjával, addig nem is fog tanulni abból” – figyelmeztetett a történész.

A 14 éve hatalmon lévő Fideszről is elmondta a véleményét:

„2010 óta, vagyis a Fidesz-kormányok alatt a múlt emlékezetének további átstrukturálása vette kezdetét. Ennek lényege a polgári radikális, agrárszocialista és szociáldemokrata hagyományvilág háttérbe szorítása, illetve elhalványítása, s az annak idején politikai ellenfelüknek számító konzervatív, sőt alkalmanként jobboldali radikális irányzatok rehabilitálása, emblematikus alakjainak előtérbe állítása és példaképpé emelése. A Parlament előtti Kossuth tér átrendezése, és ennek részeként Károlyi Mihály szobrának az eltávolítása, valamint Andrássy Gyula és Tisza István régi szoboralakjainak a helyreállítása és elhelyezése, továbbá Bethlen István szobrának felavatása a budai Várban ugyanúgy ezt a célt szolgálta – ahogy az utcanévadás újragondolása és az elnevezések akadémiai engedélyeztetése vagy az irodalmi kánon felülvizsgálata és az 1944-es Magyarországot áldozatként bemutató szoborkompozíció felállítása a budapesti Szabadság téren.”

A történész arra is mondott példát, hogy a Fidesz emlékezetpolitikájának milyen eredménye lett:

Horthy Miklóst például 2005-ben még csak a megkérdezettek 18 százaléka ítélte meg múltunk pozitív személyiségeként, miközben 33 százaléknak nem volt határozott véleménye. 2023-ra a »Horthy-hívők« aránya 42 százalékra emelkedett, a határozott véleménnyel nem rendelkezőké pedig 14 százalékra csökkent.

Majd így folytatta: „A felmérés, amelynek eredményeit a HVG tette közzé, korosztályok szerint is megvizsgálta a politikusainkkal szembeni attitűdöket. Ebből kiderül, hogy a 18-29 éves korosztály körében Horthy rokonszenv-indexe 59 százalék, a 60 év fölöttiek között viszont csak 34 százalék. Vagyis hatott az iskolai oktatás és az állami emlékezetpolitika.”

Nyitókép: Horthy Miklós újonnan felavatott mellszobra a Tolna megyei Harcon, egy étterem udvarán 2017. június 4-én. Fotó: MTI Fotó: Kiss Dániel

#Belföld#romsics ignác#történész#fidesz#történelem#horthy miklós

Címlapról ajánljuk