Belföld

Évente több mint 100 millió forint kárt okoznak a rongálók MÁV szerelvényein és a Volán buszain

rtl.hurtl.hu

2024. június 2. 13:11

157 lopást és rongálást követtek el 2023-ban a MÁV vonatain.

Évente több mint 100 millió forint kárt okoznak a rongálók a MÁV-Volán-csoport járműveiben – közölte a MÁV Zrt.

A MÁV-Start vonatain 2023-ban 157 lopást és rongálást követtek el, több mint 83 millió forintos kárt okozva.

Az idei első negyedévben már több mint 30 lopásról van tudomása a vasúttársaságnak, az okozott kár 17 millió forint felett van, továbbá a bejelentett rongálások száma is 20 feletti, ami több mint 3,6 millió forint kárt jelent. 

Kiemelkedően nagy problémát okoznak a járművekből eltulajdonított vezetékek.

Az elmúlt évekhez képest nő a graffitizések száma is. Tavaly összesen 153 graffitis rongálás történt, ez 12 millió forint költséget jelentett, csak a vonatok külső felületén több mint 2500 négyzetmétert kellett letakarítani. Idén már az első negyedévben 70 esetről kapott jelzést a vasúttársaság, a kár 6 pedig millió forint felett van. Csaknem 800 négyzetméternyi graffitit távolítottak el.

A MÁV-HÉV hálózatán és motorvonatain is jelentős, évente több millió forintos kárt jelentenek a rongálások. A legtöbb a H7-es, csepeli vonalon történik.

A Volánbusznál a leggyakoribb károk közé tartozik az ülések összefirkálása, beszennyezése, a kárpit felhasítása, ilyen esetek hetente öt-hat alkalommal is előfordulnak. Csak az ülések újrakárpitozása évente 13-14 millió forintba kerül.

Nyitókép (illusztráció): MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#máv#volán#kár#rongálás#vonat#busz#szerelvény#100 millió

Címlapról ajánljuk