Belföld

Pintér Sándortól kér vizsgálatot a MÚOSZ, mert szerintük a rendőrség törvényt sértett

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 18:58

Kalocsán egy nyilvánosnak meghirdetett rendezvényen nem engedték a Telex munkatársainak, hogy végezzék munkájukat, kamerájukat is elvették.

Szijjártó Péter külügyminiszter Kalocsán tartott lakossági fórumot, ami nyilvánosnak volt hirdetve, azonban a Telex újságírói a helyszínen szembesültek azzal, hogy az esemény mégsem volt sajtónyilvános. Más média képviselőit beengedték, de a Telex kameráját és riporterét nem, még akkor sem, miután regisztráltak a bejáratnál.

A regisztrációs pultnál már azt mondták nekik, hogy fényképezni nem lehet, végül a rendőrök is beavatkoztak, mondván, hogy lezárták a területet a „delegáció biztonságos működése érdekében”. Ezt követően egy századosnak nevezett személy arra kérte a rendőröket, hogy ellenőrizzék a Telex kamerájának a gyártási számát, majd igazoltatták a lap munkatársait is.


A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a rendőrség jogot sértett.

Tették ezt a demokrácia működésének különösen érzékeny időszakában, egy választási kampányban, amikor a szokásosnál is fontosabb, hogy a választópolgárok minden információhoz hozzájussanak, ami döntésüket megalapozhatja

– írták, majd hozzátették: az újságírók munkájának akadályozása egyben a választás tisztaságát is veszélybe sodorhatja, hiszen a hatalom közbelépése ellehetetleníti a sokoldalú és pártatlan tájékoztatást, amit az Alaptörvény is biztosít.

Elvárjuk a belügyminisztertől, hogy vizsgálatot indítson, kinek az utasítására léptek fel a rendőrök az újságírók ellen. Elvárjuk, hogy tisztázzák, a rendőrségnek továbbra sem feladata újságírók vegzálása, miniszterek védelme azért, hogy ne kelljen közérdekű ügyekben nyilatkozniuk

– fogalmaztak.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége felszólította a hatalom képviselőit, hogy az Alaptörvény betűjének és szellemének megfelelően jogszerűen működjenek, és segítsék az újságírókat  közhasznú tevékenységükben, azaz a szabad és sokoldalú tájékoztatásban.

Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

#Belföld#telex#szijjártó péter#pintér sándor#MÚOSZ#sajtószabadság

Címlapról ajánljuk