Belföld

Nyílt levél: a gödi Samsung-gyár mely tevékenységeit állítaná le a kormányhivatal?

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 18:26

Nyílt levelet írt a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace környezetvédő szervezet a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak.

Nyílt levelet írt a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace környezetvédő szervezet a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak a gödi Samsung SDI gyár környezethasználati engedélye miatt pénteken, írta meg a Telex.

A szervezetek szerint a Tarnai Richárd vezette hivatal állásfoglalásával félreértelmezi a vonatkozó jogszabályokat.

A környezetvédők szerint a Samsung-gyár egységes környezethasználati engedélyét áprilisban felfüggesztette egy bírósági végzés. A kormányhivatal közölte szerdán, nem kell felfüggeszteni az üzem működését, csak „azokat a tevékenységeket kell a vállalatnak korlátozni, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges”. A gyár így többek között összesen legfeljebb 50 megawatt névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánokat, ez normál esetben 115 megawatt lenne.

A szerdai kormányhivatali közlemény azonban nem szólt az oldószer-felhasználásról. 

Ez évi 200 tonna lehetne a jelenlegi körülmények között, miközben 2022-ben például 14 ezer tonna feletti mennyiséget használt az üzem. Ha betartatnák ezt, a 72-ből 1 gyártósor működhetne csak tovább,

ami a Telex forrásai szerint nem történt meg. A megszólaltatott szakértő több szerint a kormányhivatal nem feltétlen tudja a teljes gyár működését folyamatosan ellenőrizni. Szerda este mindezek miatt a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace tüntetést is szervezett a gyár elé. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt politikai kampánynak nevezte:


A pénteki közleményben a szervezetek arról írnak, hogy a gödi Samsung SDI gyárnak a bírósági döntés következtében jelenleg halasztó hatály alatt áll az egységes környezethasználati engedélye. A bíróság (Budapest Környéki Törvényszék) végzése szerint a környezethasználati engedélyről szóló határozat végrehajtása jelentős érdeksérelmet okozna az állampolgárok számára. Szerintük a kormányhivatal szerdai közleménye félreértelmezi a jogszabályokat, és egy kazán sem működhetne az üzemben, ráadásul bizonyos engedélyek hiányáról is írnak. Végül kérdéseket intéznek a kormányhivatalhoz:

  • Pontosan milyen mértékben és hogyan látja szükségesnek a Samsung SDI gödi üzeme működésének korlátozását? Pontosan mely tevékenységeket kell leállítani és milyen mértékben? A jelenlegi akkumulátorgyártási tevékenységet pontosan miként érinti a működésre vonatkozó korlátozás?
  • Hogyan fogja folyamatosan ellenőrizni a tevékenység tényleges leállítására és a leállítás mértékére vonatkozó előírásokat?
  • Hogyan kíván érvényt szerezni a bíróság döntésének, a hazai hatályos jog érvényesülésének?”

Nyitókép: Mónus Márton / MTI

#Belföld#göd#Samsung#greenpeace#civilek

Címlapról ajánljuk