Belföld

A magyar nagykövetség 625 millió forint dugódíjjal tartozik Londonnak

rtl.hurtl.hu

2024. május 22. 15:53

A londoni magyar külképviselet húsz év alatt egy penny úthasználati díjat sem fizetett. Most behajtanák rajtuk, ahogy a többi nagykövetségen is.

Több millió font be nem fizetett dugódíjat próbál behajtani a londoni nagykövetségeken a közlekedéséért felelős önkormányzati szervezete, a Transport for London (TfL) – írja a hvg.hu.

A TfL egy szégyenlistát is nyilvánosságra hozott, abból kiderült, hogy a magyar nagykövetség egy pennyt sem fizetett úthasználatért, mióta a dugódíjat bevezették. Így 2003 és 2023 között 1 374 870 font, vagyis több mint 625 millió forintnyi tartozást halmoztak fel.

A szervezet szerint a nagykövetségek többsége rendesen fizeti a díjat, de van néhány renitens köztük. Most 143 527 113 font, több mint 65 milliárd forint tartozást hajtanának be a külképviseleteken. A legnagyobb adós az Egyesült Államok, ők egyedül 14,6 millió fontot hoztak össze. A japánok is belehúztak, ők 10 millióval lógnak. A legtöbbet rajtuk kívül az indiai (8,5 millió font), a nigériai (8,4 millió font) és a kínai (7,9 millió font) diplomaták autózták össze.

A londoni szervezet szerint akár a hágai Nemzetközi Bíróságig is hajlandó elmenni, hogy fizetésre bírja a nagykövetségeket.

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a londoni nagykövetség előtt 2019. december 3-án Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#london#dugódíj#úthasználati díj#tartozás#nagykövetség

Címlapról ajánljuk