Belföld

Jön az új KRESZ, bejelentést tettek

rtl.hurtl.hu

2024. május 10. 14:26

Az új közlekedési szabályrendszer fokozottabb védelmet nyújt majd a közlekedés legvédtelenebb szereplői, így a gyalogosok és a kerékpárosok számára.

Az új közlekedési szabályrendszer fokozottabb védelmet nyújt majd a közlekedés legvédtelenebb szereplői, így a gyalogosok és a kerékpárosok számára, valamint élhető, használható kereteket ad a közlekedés civil résztvevői, és versenyképességet növelő feltételeket biztosít a közlekedés hivatásos résztvevői számára – mondta el Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára a közlekedési kultúra napja programsorozat 10 éves, jubileumi megnyitóján pénteken.

A minisztérium megkezdte a közlekedési szabályrendszer átfogó megújítását, amelynek keretében egy új KRESZ is születőben van 

– emelte ki az ünnepségen Nagy Bálint az MTI híre szerint.

Ajánló: Kvíz: Mit jelentenek az autó műszerfalán kigyulladó lámpák?

Az államtitkár elmondta, széles körű egyeztetés keretében, szakmai, közigazgatási, tudományos és civil szervezetektől származó javaslatok bevonásával, a nemzetközi jogalkotói-, és a hazai bírósági gyakorlatra is figyelemmel készül az új szabályrendszer, a következő szűk egy évben, 2025. március 31-ig.

 Olyan új közlekedési szabályrendszer készül, amelyben megjelennek a fenntarthatósági és az esélyegyenlőségi szempontok, nem utolsó sorban pedig képes reagálni a közlekedés változó műszaki és humán összetevőire

– összegzett az államtitkár.

 Bíró József, a kampány ötletgazdája, a Közlekedéstudományi Egyesület társelnöke elmondta, 2015-ben szervezték az első kampányt tizenöt közlekedési partnerszervezettel. „Azóta folyamatosan nő a csatlakozó partnerek száma. Büszkék vagyunk rá, hogy 2024-ben országosan száznál is több szervezet szervez már aktivitást, és fontosnak érzi a közlekedési kultúra üzenetének átadását a társadalom felé” – fűzte hozzá.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#kresz#közlekedés#építési és közlekedési minisztérium

Címlapról ajánljuk