Belföld

Disznóvágásra ment a magyar orvos, ezért maradt el egy műtét

rtl.hurtl.hu

2024. május 10. 17:29

A kórházi ellenőrzésen derült ki: előfordult, hogy hat napon át egy elhunyt embert etettek az egyik kórházi osztályon.

A hatékonyabb ellátás miatt küld ellenőröket a Belügyminisztérium a kórházakba. A tárca az RTL Híradóval azt közölte, hogy elsősorban a munkafolyamatokat vizsgálják majd, a betegeket nem igazoltatják, de jelenlétüket „vizuálisan ellenőrzik”:


Az egészségügyi ágazat ellenőrzéséről a Kórházszövetség konferenciáján Urbán Zoltán, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárság, egészségügyi ellenőrzésfelügyeleti szolgálat rendőr dandártábornoka, főosztályvezetője elmondta: előzetesen és utólagosan végeznek adatbekérések, az érzékeny betegadatokat pedig kerülik, számolt be az Economx.

Urbán Zoltán szerint sehol nem zavarnak szakrendelést, előre bejelentik az érkezést az intézményvezetőnek. Tavaly a szakrendelőket, a háziorvosi rendszert, idén pedig átfogó ellenőrzéseket végeznek, egy-egy megyében az állami fenntartású intézményeket veszik górcső alá.

A hiányosságok között említette:

  • volt olyan intézmény, ahol 100 embernek kellett volna bent lennie, de délben csak 50 dolgozót találtak bent;
  • és előfordult, hogy hat napon át, egy elhunyt embert etettek az egyik kórházi osztályon.

A 2023-as bérvizsgálatok során 7551 orvos bérét vették górcső alá.

Több mint kétezer orvos bére a kétszerese volt, mint a besorolt bére, ez két év alatt a költségvetésnek 6 milliárd forint többletkiadást jelentett.

Erre reagálva Gárdos Csaba, a Magyar Államkincstár (MÁK) költségvetési felügyeleti igazgatója a MÁK ellenőrzéseivel kapcsolatban azt mondta, megjelent a hisztipénz az orvosok között. A zárójelentés kitöltése is sok esetben esetleges. A betegek, amikor hazamentek a kórházakból a zárójelentésért jellemzően napokkal később kellett visszamenniük, ami szintén szabálytalan.

Ajánló: Magyarországon 47 ezren várnak valamilyen műtétre

Hol vannak a munkavállalók?

A jelenléti ívek olvashatatlanok, sokszor áthúzások vannak benne, sorolta Gárdos Csaba.

Az osztályos jelenléti íveken a dolgozók 50 százaléka volt jelen; 48 százaléka valamilyen jogcímen igazoltan volt távol, szabadságát töltötte vagy betegállományban volt; 2 százalék viszont nem tudott elszámolni azzal, hogy merre járt munkaidőben.

Górcső alá vették az elmaradt műtétek nyilvántartását is.

 Volt olyan indok, hogy azért maradt el a beteg műtétje, mert az orvos disznóvágásra ment.

A kórházi ellenőrzésekről itt többet is megtudhat:


Nyitókép: Pexels

#Belföld#kórház#egészségügy#ellenőrzés#egészség#disznóvágás

Címlapról ajánljuk