Belföld

Magyarországon 47 ezren várnak valamilyen műtétre

rtl.hurtl.hu

2024. május 9. 10:37

Térdprotézisre jelenleg legalább másfél évet kell várni.

A Magyarországon államilag finanszírozott egészségügyben jelenleg 47 071 ember vár valamilyen műtéti beavatkozásra, ami jelentős növekedés az előző évhez képest: akkor ez a szám csak 40 ezer volt, írja az Economx.

Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő osztályvezetője, a Magyar Kórházszövetség konferenciáján tette közzé ezeket az adatokat. A legtöbben, 15,1 ezren térdprotézisre várnak, 13,7 ezer betegnél késik a szürkehályog-beavatkozás, míg 8,7 ezren csípőprotézis-beültetésre várnak.

Átlagosan a térdprotézisnél 1,5 éves, míg a szürkehályog-műtéteknél 50 napos várakozási idő van. Azonban a szürkehályog-műtéteknél nagy eltérések vannak az ország különböző részein: akár két napon belüli, de 150 napos várakozás is előfordulhat.

Pálosi elismerte, hogy a magyar egészségügy súlyos humánerőforrás-hiánnyal küzd, ami tovább súlyosbodik az orvosok motivációjának csökkenésével és a magánszektor vonzásával. Egy 2023-as NEAK-felmérés példájaként említette, hogy tíz kórházban összesen 972 orvos végezte a nagy ízületi protézis műtéteket, azonban a műtétek 80 százalékát mindössze egy negyedük végezte. Volt olyan orvos is, aki évente csupán 1-6 műtétet végzett a NEAK finanszírozott ellátásban.

A témával az RTL Híradója is foglalkozott még év elején:


Nyitókép: RTL

#Belföld#egészségügy#térdprotézis#műtét#várólista

Címlapról ajánljuk