Belföld

Az alkoholárusítás betiltásával küzdenének a fővárosi bulihajók ellen

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 12:09

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint alkoholárusítási tilalmat kell beépíteni a közterület-használati engedélyek feltételrendszerébe. 

Alkoholárusítási tilalommal rendezné a bulihajó-problémát a főváros – írja a Telex.

Az rtl.hu tavaly nyáron riportban számolt be arról, hogy az újlipótvárosiaknak elegük van a Carl Lutz rakparton található kikötőből és azok hozadékából: az esténként és éjjelente üvöltöző, tökrészeg turistákból, a városnéző buszok kipufogóiból ömlő füstből, a Szent István parknál a bokrok közé vizelő külföldiekből. 

Mint arról az RTL Híradója is beszámolt, a városvezetés meghallotta az elégedetlen hangokat: a fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról. A tervezet szerint harmadára csökkenhet a Margit és Árpád híd között kikötő és állomásozó hajók száma, ami az önkormányzat szerint azért szükséges, mert hetente 10-15 ezer turista lepi el a környéket és a környezeti és zajszennyezést már nem bírja el a kerület.


A Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetsége azonban elutasította a budapesti kikötő-megszüntetések tervét, és hajós demonstrációt lengettek be a Dunán. Úgy vélik, a kikötők számának tervezett drasztikus csökkentése jelentős károkat okozna nemcsak a fővárosi turizmusban, hanem nemzetgazdasági szinten is.

Ezért azt kérték a fővárostól, hogy folytasson érdemi egyeztetést az érintettekkel. Az is nagy konfliktust váltott ki, hogy az újlipótvárosi partszakaszról Ferencvárosba, Újbudára vagy még kijjebb száműznék a rendezvényhajók és szállodahajók utasforgalmi kikötőit, ezért most a Telex megkérdezte a hajósok problémáiról a fővárost és az érintett kerületeket. 

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a változás nem okoz majd problémát a kerületben. Azt mondta, néggyel kevesebb kikötő lesz a kerületi partszakaszon, a többin pedig csak megállnak majd a hajók az utascsere idejére. Hozzátette, a Duna-parti Építési Szabályzat (DÉSZ) módosításával nem lehet megnyugtatóan rendezni a bulihajók problémáját, szerinte

a kikötőkre vonatkozó közterület-használati engedélyek feltételrendszerébe kell beépíteni az alkoholárusítás tiltását.

Azt írják, a XXII. kerületi önkormányzat eközben tiltakozik az ellen, hogy az angyalföldieket és a belvárosiakat zavaró bulihajókat és szállodahajókat a kerületbe telepítsék, a veszteglő uszályok számát pedig drasztikusan megnöveljék.

A fővárosi önkormányzat szerint a világörökségi terület érintettsége és a lakóépületek közvetlen közelsége miatt nem cél, hogy a belvárosi területeken hajótárolás legyen. Azt írták, az építési szabályzatnak arra nincs közvetlen ráhatása, hogy az egyes hajós szolgáltatások a kijelölt helyszínek közül végül hol szándékoznak utasfelvételt és tárolást bonyolítani.

Nyitókép: A Legenda névre keresztelt, Moszkva típusú motoros személyhajó halad el a Margit hídnál hegymenetben a Duna folyón a Carl Lutz rakpart kikötői felé. Fotó: MTVA / Bizományosi: Róka László.

#Belföld#budapest#duna#hajózás#hajó#baranyi krisztina#ferencváros#fővárosi önkormányzat

Címlapról ajánljuk