Belföld

Magyar Péter hangfelvétele: az Európai Bizottság hallgat

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 17:02

Donáth Anna azt ígérte, elküldi a Magyar Péter által titokban rögzített, majd nyilvánosságra hozott felvételt Vera Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének. 

„Mint tudja, nem kommentáljuk az észrevételeket és a szivárogtatásokat” – így – nem – kommentálta a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételt az Európai Bizottság egyik szóvivője. Kérdéseinket azután küldtük el Vera Jourovának, hogy Donáth Anna, a Momentum elnöke közölte, hogy a nyomozati iratok átírásáról tanúskodó hangfelvételt eljuttatja az Európai Bizottság alelnökének, aki évek óta a magyar jogállamiság kérdésével foglalkozik Brüsszelben.

Ajánló: Magyarország „háborúra készül”, Orbán Viktor így készül elfoglalni Brüsszelt

A Momentum bejelentése érzékeny ponton érinthette a Fideszt. Deutsch Tamás, a párt EP-listavezetője emelt hangon kommentálta azt egy bizottsági ülésen Fekete-Győr Andrásnak, Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter pedig azt mondta: „Önmagában az, hogy hangfelvételeket csempésznek ki, odaadják az Európai Unió intézményeinek, ez kicsit nekem az óvodai játékszobában való játékokra hasonlít.”

Miért éppen Vera Jourová?

Vera Jourová cseh politikus az Európai Bizottság politikai értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke. Biztosként ez a második ciklusa, 2014 és 2019 közt a jogérvényesülésért és esélyegyenlőségért volt felelős a Juncker-bizottságban. Európai karrierje előtt a cseh képviselőház tagja volt, illetve regionális fejlesztési miniszteri posztot töltött be a Sobotka-kormányban.

Jourová a politikai felelőse a Magyarországgal szemben a jogállamiság sérelme miatt folyó eljárásoknak. Rendszeresen és élesen kritizálja a budapesti kormányt, különösen az Oroszországgal és az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontja miatt. A magyar kormány és támogatói szemében gyakran ő személyesíti meg „Brüsszelt”. Orbán Viktor már 2020-ban a távozását követelte, miután Jourová beteg demokráciának minősítette Magyarországot.  

Ő maga is elismerte, hogy munkája nem hozott fordulatot. Januárban egy cseh konzervatív lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: „Nem sikerült a magyar kormányt és a magyar politikai képviseletet elvezetnem a demokráciához. Ez nem is sikerülhetett, mert ez a magyar választók kezében van.” 

Kérdéseinket elküldtük a Momentumnak, válaszaikkal bővítjük cikkünket,

Mit árul el a hangfelvétel?

A hatalom működéséről sokat elmondanak azok az információk, amelyek Magyar Péter feltűnésével, illetve ő és a volt felesége nyilvánosság előtti zajló vitájával lettek ismertek. A Házon kívülnek Ruff Bálint politikai tanácsadó azt mondta, hogy a gyermekbántalmazást mint politikai fegyvert a Fidesz hozta be, „ők ácsolták ezt az óriási Pandóra szelencéjét, és most valahogy rájuk nyílt ez az egész mocsok, ami ebből árad.”



Nyitókép: Demecs Zsolt / MTI, Koszticsék Szilárd / MTI, Olivier Hoslet / EPA / MTI

#Belföld#magyar péter#Vera Jourová#európai bizottság#momentum

Címlapról ajánljuk