Belföld

Magyar Péter biztonsági öv nélkül autózott

rtl.hurtl.hu

2024. március 27. 7:33

Magyar Péter úgy érkezett meg az ügyészségre, hogy nem volt bekötve a biztonsági öve. Pedig az már húsz év lakott területen belül is kötelező a hátsó üléseken is.

Sok autós még mindig úgy tudja, utasként, hátul nem kötelező az öv, pedig ez két évtizede már nincs így – figyelmeztetett március közepén a Híradó. Magyar Péter a Facebook-oldalán tett közzé egy Reel-videót arról, ahogy megérkezik az ügyészségre, és ahogy azt több kommentelő is észrevette, nem volt bekötve a biztonsági öve.

Bár pár hozzászóló azt állította, hogy lakott területen belül a hátsó ülésen nem kötelező az öv használata, ez már több mint húsz éve nincs így. Magyarországon 1976. január elseje óta kötelező a biztonsági öv használata. 

1993-tól már a hátsó ülésen is be kellett kötni, igaz akkor még csak lakott területen kívül, 2001 óta viszont már lakott területen belül is kötelező becsatolni az övet a hátsó ülésen ülőknek is.

A rendőrség évek óta igyekszik felhívni az emberek figyelmét a biztonsági öv használatának fontosságára. Két éve egy fiatal anyukával készítettek közlekedésbiztonsági videót a Fejér megyei rendőrök, aki nem volt bekötve, amikor frontálisan ütköztek, és ezért szinte mindene megsérült:


Március elején a rendőrség egy héten át ellenőrizte a magyar utakon a biztonsági öv használatát, és lesújtó eredmény született. A Híradónak Berzai Zsolt rendőralezredes elmondta, hogy több mint 15 ezer esetben intézkedtek a rendőrök, mert az utasok, vagy a sofőr nem volt bekötve, főleg – az esetek több mint kilencven százalékában – lakott területen belül.

Az alezredes szerint még él a városi legenda az autósok körében, hogy lakott terület, kis sebességnél vagy a hátsó üléseken nem muszáj becsatolni az övet. Nos, az alábbi videó jól szemlélteti, hogy ez miért borzasztóan veszélyes. 


Nyitókép: Facebook / Magyar Péter

#Belföld#magyar péter#biztonsági öv#lakott területen belül#kresz#közlekedésbiztonság

Címlapról ajánljuk