Belföld

Elérhetetlen magasságba emelkedtek az árak a Balatonnál is, a fiataloknak esélyük sincs lakáshoz jutni

rtl.hurtl.hu

2024. március 26. 8:43

Vannak olyan települések, ahol a háromszorosára nőtt az ingatlanok ára.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Népszavának elmondta, hogy óriási árrobbanás volt tapasztalható a Balaton körül az elmúlt időszakban, ami némi fáziskéséssel zajlott a nagyobb városok lakáspiaci áremelkedéséhez képest. Ez azt eredményezi, hogy azoknak, akik Balaton-parti településeken szeretnének maradni egy esetleges költözés után, de nagyobb vagy jobb ingatlant keresnek, lehet, hogy kicsit távolabb kell költözniük a megugró árak miatt.

Az ingatlan.com statisztikája szerint a vizsgált 54 tóparti és tó közeli településen az ingatlanok ára minimum a duplájára, három helyen pedig több mint háromszorosára emelkedett. A teljes régióban, beleértve a háttértelepüléseket is, 88 százalékos áremelkedés volt tapasztalható.

A legkisebb növekedés az amúgy is drága településeken volt: Alsóörsön, Szántódon, Balatonfüreden és Balatonföldváron. Ezzel szemben például Balatoncsicsón, Balatonberényben és Balatonrendesen 200 százalék feletti áremelkedés volt tapasztalható.

Egyre több településen haladja meg az átlagos négyzetméterár az egymillió forintot, például Tihanyban már 1,8 millió forint. A legolcsóbbak közé tartozik Balatonfőkajár, és megfizethetőbb lehetőségeket kínál Badacsonytomaj, Balatonmáriafürdő, Badacsonytördemic és Balatonszárszó is.

A helyi fiataloknak egyre kevésbé van esélyük helyben ingatlant venni, mivel az árak rohamosan nőnek. Sokan inkább távolabb, például Balatonszentgyörgyön próbálnak ingatlant vásárolni. Az építési telkek ára is drasztikusan emelkedett, ami az ingatlanbefektetők figyelmét is felkeltette.

Balogh elmondása szerint a covid hatására nemcsak az árak emelkedtek, hanem a települések arculata is megváltozott, egyre több luxusvillát és apartmanházat építenek, ami az eredeti falusi képhez képest nem előnyös.

Az egyre csak emelkedő ingatlanárakkal nemrég a Fókusz is foglalkozott:


Nyitókép: Illusztráció, tihanyi látkép – Fotó: Vasvári Tamás/MTI

#Belföld#ingatlan#balaton#áremelkedés#fiatal#lakásvásárlás

Címlapról ajánljuk