Belföld

Polt Péter: Nem merül fel állami szerv érintettsége Magyar Péter korrupciós vádjaiban

rtl.hurtl.hu

2024. március 25. 14:27

Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos kérdésére közölte: gyanú közlésére sem került sor.

Válaszolt Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos független parlamenti képviselő kérdéseire arról, hogy indult-e korrupciós nyomozás Magyar Péter kijelentéseivel kapcsolatban, aki „a médiában jelezte, hogy hivatali vesztegetésről és annak feljelentése elmulasztásáról van tudomása”.

Ezekkel kapcsolatban korábban a Központi Nyomozó Főügyészség szervezeti egysége, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el, Hadházy pedig most azt szerette megtudni, hogy érintette-e az ügyben állami szerv, illetve pontosan hogy áll a nyomozás. Azt kérdezte: 

Amennyiben az ügyben állami szerv is érintett: Melyik szerv/szervek? Mióta folyik a nyomozás? Mi a gyanú? Van-e gyanúsítottja az ügynek? Milyen személyi kört (vállalkozói, megrendelői, közvetítői, politikai) érint az ügy?

Polt válaszát most a 444 szúrta ki. A legfőbb ügyész azt írta: „az ügyben a nyomozást a Fővárosi Nyomozó Ügyészség rendelte el 2024. február 21. napján korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztásának bűntette miatt. A nyomozás elrendeléséhez szükséges gyanú dr. Magyar Péter 2024. február 16. és 17. napján a Facebook közösségi portálon közzétett nyilatkozata miatt, magánszemély feljelentése alapján volt megállapítható”. Hozzátette:

Az ügyben jelenleg sem konkrét személy, sem állami szerv érintettsége nem merült fel. A nyomozás során megalapozott gyanú közlésére még nem került sor.

Polt válasza azért érdekes, mert Magyar február 17-i posztjában egyértelműen utalt arra, hogy az egyik kormánytag súlyos korrupciós bűncselekményben érintett, és erről Orbán Viktornak is tudomása van. Varga Judit exférje azelőtti nap pedig azt állította: Gulyás Gergely volt felesége döntésétől tette függővé, hogy megtarthatja-e állami megbízásait.

A Magyar Péter-saga legfrissebb mozzanata az, hogy a férfi bejelentette: hétfőn este újabb részleteket közöl az állítása szerint birtokában lévő felvételekről, amelyeken állítólag az szerepel, hogy Varga az ügyészség és a hatalom működéséről beszélt. Magyar vádjaival korábban a Házon kívül hosszabb riportban foglalkozott:


Nyitókép:  MTI/Kovács Attila / Koszticsák Szilárd

#Belföld#magyar péter#polt péter#állam#kormány#korrupció#vád#gyanú#feljelentés#nyomozás#varga judit#orbán viktor#facebook#hadházy ákos

Címlapról ajánljuk