Belföld

A földjeit és egy házat is kifelejtett a vagyonnyilatkozatából a fideszes képviselő

rtl.hurtl.hu

2024. március 20. 11:41

Szabó Zsolt a helyi földek mellett kiegészítésként felvállalt egy hatvani 1125 négyzetméteres földterületet és egy 70 négyzetméteres lakóházat is. 

Szabó Zsolt, Hatvan fideszes országgyűlési képviselője éveken át kihagyta a vagyonnyilatkozataiból a Boldog településen fekvő földjeit és más hatvani ingatlanokat is – írta a Magyar Hang. A lap már a hatvani látogatását tervezte, amikor a képviselő módosította a bevallását, így jelenleg már azok az ingatlanok is szerepelnek benne, amelyeket 2020 óta vásárolt a településen.

A helyi földek mellett kiegészítésként felvállalt egy hatvani 1125 négyzetméteres földterületet és egy 70 négyzetméteres lakóházat is. Azt írta ezekhez: haszonélvezet, illetve hogy ajándékozással tett rá szert még 2019-ben.

A lap szerint Szabó esete is rámutat a jelenlegi önbevallás alapú vagyonnyilatkozati rendszer problémáira: mivel senki sem ellenőrzi, hogy teljes vagyonleltárról számoltak-e be a képviselők, csak az érintetteken múlik, hogy mit vallanak be. A lebukásnak pedig jellemzően nincs semmiféle következménye. Szabó Zsolt a Magyar Hang megkeresésére nem reagált.

A vagyonnyilatkozati rendszer ráadásul még átláthatatlanabb lett: mint megírtuk, a minisztereknek megbízatásuk idejére bizalmi vagyonkezelésbe kell adniuk a nyilvános részvénytársaságokban, valamint a kis- és középvállalkozásokban meglévő részesedésüket. Az érintettek egyelőre titkolóznak: közérdekű adatigénylésünkre egyik minisztérium sem árulta el, hogy a vezetője milyen céges érdekeltséget tett bizalmi vagyonkezelőbe. Orbán Viktor sajtófőnöke azt közölte, hogy a miniszterelnöknek nincs semmilyen vállalati érdekeltsége, így neki „nincs teendője”.

Nyitókép: Mónus Márton/MTI

#Belföld#ingatlan#szabó zsolt#fidesz#vagyonbevallás

Címlapról ajánljuk