Belföld

Kiderült, mekkora fizetést kapnak Magyarországon a Fülöp-szigeteki vendégmunkások

rtl.hurtl.hu

2024. március 10. 17:21

A Fülöp-szigeteki vendégmunkások ekkora fizetésre és juttatásokra is számíthatnak Magyarországon.

Vegyészmérnök és más, kifejezetten értelmiségi munkakörből érkező is beáll gyári munkára egy idegen országban, ha jobb a fizetés, mint amennyit otthon kereshetnének szakmájukkal, mondta a Deutsche Wellének két Magyarországon dolgozó Fülöp-szigeteki vendégmunkás.

A videóban arról is szót ejtenek: 2023-ban nettó 550 eurós (215 ezer forintos) keresettel csábították a filippínó munkásokat hazánkba gyári vagy mezőgazdasági területre.

Visszaemlékeznek arra is: közvetítőn keresztül találtak a magyarországi munkalehetőségre, akik fizetik a repülőjegyüket, vízumot, biztosítást. Valamint kapnak étkezési hozzájárulást és ingyenes WiFi-hozzáférést, hogy az otthoniakkal is tudják tartani a kapcsolatot. Több mint 10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon, az ukránok, a szerbek és a vietnámiak mögött a negyedik legtöbb dolgozó innen érkezik.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy vietnámiakra cserélik a magyar dolgozókat a salgótarjáni akku-alkatrész gyártónál, ami milliárdokat kapott munkahelyteremtésre. Az itt elbocsátottak között is voltak a magyarok mellett fülöp-szigeteki dolgozók.

Korábban az RTL Híradó arról is beszámolt: takarítókat küldtek el egy gyöngyösi üzemből, akik azt állítják, vendégmunkásokat foglalkoztatnak majd helyettük. Azt mondják, múlt héten még a Fülöp-szigeteki munkavállalókat készítették fel, és most váratlanul bontottak velük szerződést, karácsony előtt. Ez elfogathatatlan a Momentum térségi országgyűlési képviselője szerint. Gulyás Gergely miniszter még tavaly azt ígérte, a cégek csak akkor alkalmazhatnak külföldit, ha nem találnak magyar munkaerőt.


A Deutsche Welle teljes videóriportját alább lehet megnézni:


Nyitókép (Illusztráció): Getty Images

#Belföld#fülöp-szigetek#vendégmunkás#fizetés#juttatás#elbocsátás#dolgozó#szakma

Címlapról ajánljuk