Gazdaság

Vietnámiakra cserélik a magyarokat a salgótarjáni akku-alkatrész gyártónál, ami milliárdokat kapott munkahelyteremtésre

rtl.hurtl.hu

2024. január 17. 9:48

 Az elbocsátott magyarok tanították be a külföldieket.

Korábban több milliárdos állami támogatást kapott a dél-koreai Bumchun azzal az indokkal, hogy munkahelyeket teremt, ám a cég most úgy döntött, megválik több tucatnyi kölcsönzött magyar munkavállalójától. A beszámolók szerint azért, hogy vietnámiakat alkalmazzon helyettük, írja a 24.hu.

December óta mintegy 60, magyarországi illetőségű dolgozót bocsátottak el a Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni üzeméből. A társaság elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt alkatrészeket. Az elküldött dolgozók gyártósor melletti, betanított jellegű munkát végeztek, és jellemzően nem a vállalat saját alkalmazottai voltak, hanem munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatták őket, írja a portál.

Megjegyzik: a létszámleépítés azután történt, hogy a Bumchunhoz a múlt év végén jelentős számú vietnámi vendégmunkás érkezett, akiket a belépésük előtt az elbocsátott magyar dolgozók tanították be például a gépkezelői és a gépfeltöltői munkára. Jelenleg már az ázsiai munkások dolgoznak az állásukat veszített hazaiak helyén.

A portál emlékeztet rá: a Bumchun 2019-ben jelentette be, hogy 13,3 milliárd forintos beruházással Magyarországon építi meg első Dél-Koreán kívüli üzemét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor azt közölte: a kormány 2,65 milliárd forinttal támogatja a befektetést, mivel az új üzem elsőkörös autóipari beszállítóként 200 munkahelyet teremt. 

A Bumchun Hungary tavalyi mérlegbeszámolójából azonban kiderül, hogy a társaság 2021 és 2022 során összesen 3,32 milliárd forintnyi HIPA-támogatást kapott, vagyis a külügyi tárca alá tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökségtől ennyi érkezett bevételként. 

Hasonló esetről korábban az RTL Híradó is beszámolt. Akkor takarítókat küldtek el egy gyöngyösi üzemből, akik azt állították, vendégmunkásokat foglalkoztatnak majd helyettük. Azt mondták, korábban még a Fülöp-szigeteki munkavállalókat készítették fel, majd váratlanul szerződést bontottak velük karácsony előtt. A Híradó riportját az alábbi videóban nézheti meg.


Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ri Ki Jeon, a dél-koreai Bumchun Precision Co. Ltd. elnöke 2019. július 24-én.  Fotó: MTI/Kovács Attila

#Gazdaság#akku-alkatrész#dél-koreai#üzem#salgótarján#vietnámi#vendégmunkások#akkumlátor

Címlapról ajánljuk