Belföld

A magyarok mellett vietnámi, kirgiz és ukrán munkásokat is elbocsátottak a salgótarjáni akkualkatrészgyárból

rtl.hurtl.hu

2024. január 17. 20:54

A dél-koreai Bumchun állítja, a magyar állam felé tett vállalásukat a foglalkoztatás tekintetében jelentősen túl is teljesítik.

Nemcsak magyar, hanem vietnámi, kirgiz és ukrán dolgozókat is elbocsátottak a salgótarjáni Bumchun üzeméből – írja a dél-koreai cég szerdai közleménye alapján a Telex.

Ahogy a nap folyamán korábban az rtl.hu is megírta, a salgótarjáni akkumulátoralkatrész-gyártó kirúgta több tucatnyi kölcsönzött magyar munkavállalóját, a beszámolók szerint azért, hogy vietnámiakra cserélje őket. Sőt az elbocsátott magyarok voltak azok, akik betanították a külföldieket, és a cég korábban több milliárdos állami támogatást kapott munkahelyteremtésre.

A hírekre reagálva a Bumchun Precision Hungary Kft. azt közölte, hogy a növekvő munkaerőigény miatt 2023 márciusától harmadik országbeli munkatársakat is foglalkoztattak minősített kölcsönző cégeken keresztül. Az is kiderült, hogy nem csak magyarokat bocsátottak el.

Az elmúlt hetekben kilépő dolgozók közül valamennyi belső alkalmazott saját elhatározásból vagy közös megegyezéssel hagyta el cégünket. A bérelt munkatársak közül a koreai vezetés a további feladatok végzésére a megbízható, jobban teljesítő munkaerőt tartotta meg. A kiléptetett bérelt dolgozók között magyar, vietnámi, kirgiz, ukrán munkatárs egyaránt szerepel

– áll a cég közleményében.

Hozzátették, jelenleg 42 főt foglalkoztatnak az üzemben, döntően magyarokat, akik Salgótarjánban és környékékén élnek. A cég állítja, a magyar állam felé tett foglalkoztatási vállalásukat jelentősen túl is teljesítik, és újabb beruházásokban gondolkodnak a már megvásárolt szomszédos ingatlanon, ahol további munkahelyeket akarnak teremteni.

A vállalat közleménye teljes terjedelmében a Bumchun Hungary Facebook-oldalán olvasható:


Mint arról beszámoltunk, nemrégiben történt egy hasonló eset: takarítókat küldtek el egy gyöngyösi üzemből, akik azt állították, vendégmunkásokat foglalkoztatnak majd helyettük. Azt mondták, korábban még a Fülöp-szigeteki munkavállalókat készítették fel, majd váratlanul szerződést bontottak velük karácsony előtt. A Híradó riportját az alábbi videóban nézheti meg:


Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ri Ki Jeon, a dél-koreai Bumchun Precision Co. Ltd. elnöke 2019. július 24-én.  Fotó: MTI/Kovács Attila

#Belföld#salgótarján#Bumchun Precision Hungary Kft.#akku-alkatrész#gyár#vendégmunkások#kirúgások

Címlapról ajánljuk