Belföld

Lakatos Oszkár: Vége van az Országos Roma Önkormányzatnak

rtl.hurtl.hu

2024. február 29. 8:35

Nem kap állami támogatást az Országos Roma Önkormányzat, a tartozásuk pedig egyre csak halmozódik, már meghaladja a másfél milliárd forintot. 

„Mélységesen sajnálom, nagy kudarcként élem meg az elmúlt harminc évet, ami ide vezetett” – mondta Sárközi Károly, az Országos Roma Önkormányzat egyik képviselője az ORÖ szerdán tartott rendkívüli közgyűlésén a Népszava tudósítása szerint.

Az ügy előzménye, hogy a Belügyminisztérium több mint egymilliárd forint visszafizetését követeli az Országos Roma Önkormányzattól, a tartozások még az előző ciklusban, a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába program és hasonló projektek miatt keletkeztek. Az ORÖ már tavaly augusztusban bejelentette a szervezet teljes ellehetetlenülését és fizetésképtelenségét.

Lakatos Oszkár, az elnöki teendőket ellátó elnökhelyettes állítja, az országos önkormányzat már visszafizette a tartozást, a belügyi tárca szerint azonban ezt nem tehették volna meg működési támogatásból. A szerdai rendkívüli közgyűlésen elhangzott, hogy a képviselőik háromnegyed év óta nem kapnak tiszteletdíjat, hivatali munkatársaik hónapok óta fizetés nélkül dolgoznak, egymás után mondanak fel.

A belügy kezdeményezésére végrehajtási jogot jegyeztek be az ORÖ székházára, és több peres eljárást is indítottak. A lap szerint mivel az állami támogatást nem utalják, a rezsiszámlákat és a béreket sem tudják miből fizetni. Így a tartozásuk egyre halmozódik,

mostanra már több mint másfél milliárd forintra rúg.

A közgyűlésen szóba került, hogy alaptörvényellenes, hogy egy országos önkormányzat nem kapja meg a nemzetiségi közfeladatok ellátásához szükséges forrásokat. Mint írják, ilyen körülmények között az idei költségvetés elfogadására sincs lehetőség, több résztvevő szerint „teljesen ellehetetlenült” az ORÖ működése.

Ez már nem technikai, hanem gyakorlati csőd. Vége van az Országos Roma Önkormányzatnak

– mondta a közgyűlés után Lakatos Oszkár a Népszavának.

Nyitókép: Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke beszédet mond a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, az Országos Roma Önkormányzat székházában 2020 – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#országos roma önkormányzat#ORÖ#lakatos oszkár#rendkívüli#közgyűlés#csőd#fizetésképtelenség#tartozás#elvonás#állami támogatás#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk