Belföld

Fizetésképtelenné vált az Országos Roma Önkormányzat

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 11. 7:08

Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese bejelentette a szervezet teljes ellehetetlenülését és fizetésképtelenségét. Állítja, már a rezsit sem tudják kifizetni, és állami támogatást sem kaphatnak. 

„Bejelentettem az Országos Roma Önkormányzat teljes ellehetetlenülését és fizetésképtelenségét” – mondta el a Népszavának Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese.

Lakatos Oszkár hozzátette a lapnak, hogy erről már július 21-én tájékoztatta Fülöp Attilát, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárát, majd később újabb levelet küldött neki. Ami azért is érdekes, mert mostanáig nem került nyilvánosságra, hogy fizetésképtelenné váltak. 

Mint írják, a fizetésképtelenség esetükben azt jelenti, hogy teljesen megbénul a testület: a közgyűlés összehívására sincs pénz, a képviselők így semmilyen aktuális ügyben nem tudnak döntést hozni. Lakatos Oszkár állítja, a Belügyminisztérium részéről tapasztalt intézkedések, vagy azok elmaradásával okozott kár a

teljes magyarországi roma társadalom nemzetiségi jogainak jogellenes csorbítását jelenti.

A tárca egyelőre nem reagált a hírre és lap megkereséseire sem. Az ügy előzménye, hogy a belügy több mint egymilliárd forint visszafizetését követeli az Országos Roma Önkormányzattól, a tartozások még az előző ciklusban, a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába program és hasonló projektek miatt keletkeztek.

Az elnökhelyettes szerint már visszafizették a tartozások jelentős részét, a minisztérium ugyanakkor állítja, ezt nem tehették volna meg működési támogatásból. Hozzátette, a tárca azt is kezdeményezte, ahogy jegyezzenek be végrehajtási jogot az ORÖ székházára. A július közepéig esedékes állami támogatást pedig nem utalták át, így a rezsiszámlákat sem tudják miből fizetni. 

Márpedig így az úgynevezett nullás igazolásuk sincsen meg, ami tanúsítaná, hogy nincs köztartozásuk – ha viszont nincs ilyen igazolás, nem kaphatnak állami támogatást sem. Az ORÖ most fellebbez az adóhatóságnál annak érdekében, hogy függesszék fel a Belügyminisztérium kezdeményezésére indult végrehajtási eljárást.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#országos roma önkormányzat#fizetésképtelenség#belügyminisztérium#lakatos oszkár

Címlapról ajánljuk