Belföld

A kormányra mutogatva tagadhatták meg az SMA-szűrést egy állami kórházban

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 11:58

Az RTL egyik nézője jelezte, hogy elutasították őket, amikor az ingyenes SMA-szűrést kérték volna. A Belügyminisztérium az rtl.hu-nak viszont azt írta, bárki kérheti az ingyenes szűrést a tavalyi feltételekkel. Az is jelentkezhet, akinek a gyereke januárban született. 

Újra elérhető az ingyenes SMA-szűrés Magyarországon, a tavalyi feltételeknek megfelelően – közölte az rtl.hu kérdésére a Belügyminisztérium. A kormányt azután kerestük meg, hogy egy olvasónk azt állította, egy kismamának azt mondták a szülés után, hogy „nem tudják az SMA szűrést elvégezni, mert még nem született meg a hivatalos döntés.” 

Az érintett az rtl.hu megkeresésére elárulta: egy budapesti állami kórházban kapták ezt a tájékoztatást. 

Magyarországon 2022 novemberében kezdődött az újszülöttkori SMA-szűrés, ami 2023 decemberében állt le. A 14 hónap alatt kilenc csecsemőnél mutatták ki a gerincvelői izomsorvadást, mielőtt még megjelentek volna a tünetek.


Gulyás Gergely egy január közepén tartott Kormányinfón a Híradó kérdésére helytelennek nevezte a csecsemők ingyenes és önkéntes SMA-szűrésének leállítását, és közölte, abban bízik, hogy a kormány rövid időn belül visszaállítja a vizsgálatokat.

Bárki kérheti az SMA-szűrést

A Belügyminisztérium az rtl.hu kérdésére válaszolva megerősítette, hogy a kormány a 2024. január 31-i ülésén döntött az SMA-szűrések folytatásáról, és arról, hogy az idei évben 450 millió forintot biztosít erre a célra. Az SMA-szűrés koordinációját a Bethesda Gyermekkórház végzi, ott alakítják ki a szakmai feltételrendszer – közölte a Belügyminisztérium.

Jelenleg a tavalyi feltételeknek megfelelően folytatódik a szűrés, valamennyi kismama kérheti, hogy gyermekénél végezzék azt el

– tette hozzá az rtl.hu-nak az egészségügyért felelős szaktárca. 

Külön kiemelték, hogy szűrni nem csak közvetlenül a szülés után lehet, így azok a kismamák is kérhetik a vizsgálat elvégzését, akik tavaly decemberben, vagy idén januárban, februárban adtak életet gyermeküknek.

Mi az az SMA?

A veleszületett gerincvelői izomsorvadás (SMA) egy ritka öröklődő betegség, melyben a gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulása súlyos izomsorvadáshoz, izomgyengeséghez vezet.

SMA tünetei csecsemőknél

Születéskor a betegség még nem jár tünetekkel, azok lassan, fokozatosan alakulnak ki a megszületés után hetekkel, hónapokkal – olvasható a Bethesda Gyermekkórház oldalán. A betegség természetes lefolyása esetén a csecsemők mozgásfejlődése elmarad, izomerejük fokozatosan csökken, elveszítik nyelésképességüket, ezért csak gyomorba helyezett csövön táplálhatók. Légzőizomzatuk sorvadása miatt gépi lélegeztetésre szorulnak. Életminőségük és életkilátásuk nagymértékben romlik.

Nyitókép (illusztráció) Getty Images

#Belföld#sma#sma-szűrés#ingyenes#család#egészség

Címlapról ajánljuk