Belföld

Közlekedő Tömeg: hétszeresére drágul a biciklijegy a MÁV-nál

rtl.hurtl.hu

2024. február 23. 17:28

Márciustól egységesen 500 forint lesz a kerékpárjegy, a bérlet pedig 9450 forint. Bármilyen távolságra.

A helyközi közlekedésben március 1-én jelentősen megdrágul a vonaton kerékpárral ingázók utazása – írja a Facebookon a Közlekedő Tömeg. Az eddig távolságfüggően 235 forinttól megvásárolható kerékpárjegyek és 1340 forinttól induló bérletek helyébe ugyanis az utazás hosszától függetlenül, egységesen 500 forintos kerékpárjegy és a 9450 forintos kerékpár-országbérlet lép.

A posztban felhívják arra a figyelmet, hogy a rövidebb távokon rendszeresen utazók az eddigi bérletük árának öt-hétszereséért szállíthatják majd a kerékpárjukat. Ráadásul így ugyanannyiba kerül majd a szomszéd faluig érvényes kerékpárjegy, mint az ország másik végébe szóló.


A civilek azt is megjegyezték, hogy a MÁV-Start számára eddig fontos volt, hogy a kerékpárral együtt ingázókat is a vasúti közlekedéshez csábítsa. „A jelek szerint ez a stratégia léket kapott, hiába szereztek be százas nagyságrendben kerékpár szállítására alkalmas alacsonypadlós elővárosi vonatokat, illetve bővültek a kerékpárszállítás lehetőségei számos fő- és mellékvonalon”.


Azt is hozzátették, azok az utasok, akik eddig meg tudták oldani napi ingázásukat a kerékpár+vonat kombináció használatával, akár vasútállomástól távolabb eső településeken, akár Budapest, Debrecen, Miskolc, vagy Győr elővárosaiban, a tarifareformmal már naponta 1000 forintos oda-vissza kerékpárszállítás helyett autóra válthatnak majd, vagy induló és célállomásukon is kénytelenek lesznek egy-egy kerékpárt tárolni. 

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

#Belföld#máv#tarifarendszer#kerékpár#jegy#bérlet#drágulás#vasút#vonat

Címlapról ajánljuk