Belföld

Ő a másik püspök, aki lemondatná Balog Zoltánt

rtl.hurtl.hu

2024. február 15. 5:39

Szorul a hurok Balog Zoltán református zsinati elnök körül? Volt olyan püspök, aki azzal érvelt: ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, legyen jó a mostani nehezebb időkben is.

Fekete Károly, a tiszántúli református egyházkerület püspöke közleményében tudatta, hogy a fővárosi ülésen kérte Balog Zoltánt, dunamelléki püspököt, hogy „gondolja át, hogy lemond zsinati elnöki tisztéről” a kialakult helyzet miatt.

A találkozó célja az volt, hogy Balog Zoltán tisztázza részvételét a bicskei pedofilügyben érintett K. Endre ügyében.

Balog Zoltán elismerte tévedését és bocsánatot kért az egyháztól, de nem mondott le. A közgyűlésen a résztvevők 86 százaléka bizalmat szavazott neki, de az elnökségi tanács határozottan kérte, hogy gondolja át közéleti szerepvállalásait.

Fekete Károly a közleményben kifejtette, hogy az egyház egységéért és a bizalmi vélemény tiszteletben tartása érdekében újra javasolta Balog püspöknek, hogy mondjon le zsinati elnöki tisztéről.

A Népszava most azt írja, hogy Balog Zoltánon és Fekete Károlyon kívül a másik két egyházkerület lelkészi vezetője, Pásztor Dániel tiszáninneni és Steinbach József dunántúli püspök is felszólalt.

Utóbbi a lényeget tekintve azon a véleményen volt, ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, legyen jó a mostani nehezebb időkben is. Pásztor Dániel viszont érzékeltette, hogy ő Fekete Károly álláspontjával ért egyet, tehát helyénvalónak tartaná, ha Balog Zoltán leköszönne a zsinati elnöki posztról

– írta a lap.

Balog Zoltán videóüzenetben ismertbe be, hogy támogatta a pedofil igazgatót bűnsegédként támogató K. Endre kegyelmét. Bocsánatot kért, de nem mondott le. Érvelését itt nézheti meg:


Nyitókép: RTL

#Belföld#balog zoltán#lemondás#püspök#beszéd#kegyelem#k. endre

Címlapról ajánljuk