Belföld

Püspöktársa szólította fel lemondásra Balog Zoltánt

rtl.hurtl.hu

2024. február 14. 16:27

A református egyház élén álló egykori miniszter támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, de a zsinat bizalmat szavazott neki.

Nyílt levelet adott ki Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke, amelyben azt kéri Balog Zoltántól, hogy fontolja meg lemondását a zsinat elnöki tisztéről – erről az Index ír.

Balog Zoltán korábban az emberi erőforrások minisztere volt, 2021 óta a református egyház dunamelléki egyházkerületének püspöke, illetve az egyház zsinatának lelkészi elnöke. Novák Katalin befolyásos tanácsadójaként támogatta a bicskei gyermekotthonban történt pedofil bűncselekmények eltussolása miatt elítélt K. Endre kegyelmi kérvényét, és bár elismerte, hogy hibázott, az egyház élén maradt.

Fekete Károly szerdai nyílt levelében azt írta, teológiai alapú érveléssel megkérte Balog Zoltánt, hogy gondolja át lemondását a zsinat elnöki tisztéről, annak ellenére, hogy előző nap a zsinat 86 százaléka bizalmat szavazott neki.

Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni. Döntésének meghozataláig legyünk türelemmel, kérem ezért minden egyháztagunk és minden szolgatársam mértéktartását

– írta a tiszántúli püspök, aki 2015 óta a zsinat lelkészi alelnöke.


Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

#Belföld#balog zoltán#lemondás#református egyház#k. endre#novák katalin

Címlapról ajánljuk