Belföld

Karácsony Gergely is megszavazta a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának kitüntetését, hivatala szerint megtévesztették

rtl.hurtl.hu

2024. február 14. 17:48

A Főpolgármesteri Hivatal elismerte, hogy Karácsony Gergely is megszavazta a kitüntetést, de a főpolgármester vizsgálatot indított.

A Főpolgármesteri Hivatal a Telexnek küldött válaszában elismerte, hogy Karácsony Gergely valóban megszavazta 2015-ben a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának fővárosi kitüntetését, ám szerintük az előző fideszes városvezetés a Fővárosi Közgyűlés elől is elhallgatta azt, hogy már 2011-ben kaptak panaszt az akkor fővárosi fenntartásban működő gyermekotthonból.

A közgyűlés tagjai a kitüntetési javaslatról szóló döntéshozatal előtt semmilyen információt nem kaptak a fideszes városvezetéstől. Így a Bárczy-díjjal összefüggő döntés során a fideszes városvezetés megtéveszthette a fővárosi képviselőket

– írta a Telexnek a Főpolgármesteri Hivatal Sajtókapcsolati Csoportja.

Karácsony Gergely szerdán reggel közölte, hogy azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy „a fideszes városvezetés idején ki, miért, és milyen információk birtokában döntött a 2013-ig fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről”.

Tarlós István volt főpolgármester az RTL-nek erre úgy reagált, hogy „Karácsony egy hercig, de meggondolatlan ember, mert megint azt csinálja, hogy két kézzel megszavaz egy előterjesztést, majd amikor kellemetlenség származik belőle, akkor térdből meghajlított lábakkal kiszalad a napra”. Azt is mondta, hogy V. János a fővárosi kitüntetést 2015-ben kapta, az az ügy pedig, ami miatt börtönbe került, 2016-ban derült ki.

A Telex ugyanakkor arról írt, hogy 2011-ben a bicskei intézmény két dolgozója bejelentést tett a fővárosi önkormányzatnál, ennek nyomán pedig Csomós Miklós akkori főpolgármester-helyettes a rendőrséghez fordult, de a következő évben megszüntették a nyomozást arra hivatkozva, hogy nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése. Az ombudsman 2013 óta nyilvános jelentése szerint azonban a rendőrök az eljárás során több visszásságot, mulasztást követtek el, és sérült a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga. Az ombudsman kiemelte, hogy a gyerekek gyámjául az otthon igazgatóhelyettesét, a később elnöki kegyelemmel szabadult K. Endrét rendelte ki a gyámhivatal, ő viszont hosszú évek óta munkakapcsolatban állt az ügyben meggyanúsított igazgatóval, neki volt alárendelve.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

#Belföld#karácsony gergely#Főpolgármesteri Hivatal#tarlós istván#bicskei gyermekotthon#kegyelem#botrány#kitüntetés

Címlapról ajánljuk