Belföld

Bayer Zsolt Balog Zoltánról: Az a nagy kérdés, vajon hogyan szavazott a Jóisten

rtl.hurtl.hu

2024. február 14. 16:57

A fideszes véleményvezérnek Novák Katalin lemondása előtt is volt egy hasonló megszólalása.

Mint arról korábban a Híradóban beszámoltunk, kedden a református egyház zsinata bizalmat szavazott Balog Zoltánnak, aki érintett a Novák Katalin lemondásához vezető kegyelmi botrányban.

Balog Zoltán korábban az emberi erőforrások minisztere volt, 2021 óta a református egyház dunamelléki egyházkerületének püspöke, illetve az egyház zsinatának lelkészi elnöke. Novák Katalin befolyásos tanácsadójaként támogatta a bicskei gyermekotthonban történt pedofil bűncselekmények eltussolása miatt elítélt K. Endre kegyelmi kérvényét. Bár elismerte, hogy hibázott, az egyház élén maradt a keddi bizalmi szavazást követően.

Bayer Zsolt fideszes publicista a blogján megosztott egy részletet Balog Zoltán nyilatkozatából, amelyben a püspök azt mondta: „Az esemény egy véleménynyilvánító titkos szavazással ért véget, melyen a jelenlevők 86 százaléka bizalmáról biztosított”. A kormányoldalon befolyásos véleményvezér ezt azzal egészítette ki, hogy

Ezt értjük. Az a nagy kérdés, vajon hogyan szavazott a Jóisten…

A 444 szerint Bayer ezzel lényegében selyemzsinórt küldött Balognak. Emlékeztetnek, hogy a fideszes publicista szombaton reggel a Magyar Nemzetben arról írt, hogy „a köztársasági elnök nem hallgathat tovább”, „el kell mondania, ki és milyen indokkal kért kegyelmet, s ő milyen megfontolások alapján döntött”, néhány óra múlva pedig lemondott Novák Katalin.

Novák Katalin lemondását követően Varga Judit volt igazságügyi miniszter is bejelentette, hogy visszavonul a közélettől, tárcavezetőként ugyanis ő ellenjegyezte a kegyelmet. Ezután szólalt meg az ő volt férje, Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezetője és több állami cég igazgatósági tagja, aki közölte: lemond tisztségeiről, majd a Facebookon és a Partizánnak adott interjúban élesen kritizálta a kormány, és elsősorban a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal munkásságát. Magyar az interjúban azt mondta, nem érti, a fideszes szavazók hogyan nyelik le, hogy a Magyar Nemzet címlapján Bayer Zsolt „páros lábbal beleszállt” a köztársasági elnökbe, de szerinte ez is Rogán Antal irányításával történhetett meg.

Balog Zoltánhoz visszatérve: szerdán a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke nyílt levélben kérte Balog Zoltánt, hogy a bizalmi szavazás ellenére fontolja meg lemondását a zsinat elnöki tisztéről.

Nyitókép (archív): MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#bayer zsolt#balog zoltán#lemondás#novák katalin#református egyház#selyemzsinór

Címlapról ajánljuk