Belföld

„Ez az ügy azt mutatja meg, mi történik, ha nincs elválasztva az állam és az egyház”

rtl.hurtl.hu

2024. február 13. 12:04

Elfogadhatatlan, hogy Balog Zoltán úgy járkált a Sándor-palota és a püspöki hivatal között, mint bárki más a Margitszigeten – mondta az rtl.hu-nak Gábor György vallásfilozófus. Szerinte sokaknak csak lózung az állam és az egyház szétválasztásának jelszava, most azonban mindenki számára világossá vált, hogy milyen problémákkal járhat, ha a kettő összefonódik. 

Balog Zoltán református püspök kedden nyilatkozatban közli majd, hogy milyen érintettsége van a Novák Katalin lemondásához vezető kegyelmi botrányban, azt azonban nem tudni, hogy a Magyarországi Református Egyház csak informálisan hallgatja-e meg az egykori minisztert, vagy valamilyen belső vizsgálatot is indít az ügyben. Erről szóló kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Kedden az RTL Híradó kamerái ott voltak az Abonyi utcai zsinati hivatalnál, amikor Balog Zoltán megérkezett. Jól eldugták a szemek elől a botrány középpontjába került püspököt:


A Direkt36 korábbi cikke szerint ugyanakkor az egykori miniszter jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Novák Katalin végül kegyelmet adott K. Endrének, a pedofil bűnelkövető segédjének, és ami miatt végül szombaton távozni kényszerült.

Egyházak, függő helyzetben

„Ez az egész ügy azt mutatja meg, mi történik akkor, ha nincs elválasztva az állam és az egyház” – mondta az rtl.hu-nak Gábor György vallásfilozófus, aki szerint Magyarországon az egyházak függő helyzetbe kerültek az állammal szemben. 

Gyakorlatilag a kormány dönt a felekezetek jogi státuszáról, a támogatásukról, és úgy tűnik, még a kinevezésekről is 

– fogalmazott, utóbbival arra utalva, hogy Balog Zoltán egykori KDNP-s tárcavezetőként kerülhetett a Magyarországi Református Egyház egyik vezető pozíciójába. (A korábbi politikus az első Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalának miniszterelnöki főtanácsadója volt, 2012-től 2018-ig az Orbán-kormány tagja, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egykori minisztere.)  

A vallásfilozófus azt mondta: elfogadhatatlan, hogy Balog Zoltán úgy járkált a Sándor-palota és a püspöki hivatal között, mint bárki más a Margitszigeten. „Sokaknak csak lózung az állam és az egyház szétválasztása, sőt sokan úgy vélik, hogy miután az alaptörvényben rögzítették a függetlenséget, már nincs is egyéb tennivaló. Pedig az állam és az egyház szétválasztásáért mindennap tenni kell a gyakorlatban is” – fogalmazott.

Gábor György szerint az egyházak anyagi kiszolgáltatottsága már olyan szintet ért el, hogy alig hallani azokat a hangokat is, amelyek révén beszélni lehetne a problémákról.  Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy véleménye szerint nem kizárólag Balog Zoltánt terheli a felelősség a kegyelmi ügyben, de szerinte ha szükség lesz rá, akkor 

az egykori miniszter a néhai kálvinista mártír hitsorsosaihoz hasonlóan vállalni fogja az ő Uráért a felelősséget.

Balog Zoltán korábbi nyilatkozata alapján egyeztet még püspöktársaival arról, hogy milyen lépést tesz. Egyelőre még nem merült fel, de elvben a református egyház fegyelmit is indíthat a tagok ellen, a püspökök ügyeit a Zsinati Bíróság bírálja el.    

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#gábor györgy#vallás#egyház#állam#balog zoltán#magyarországi református egyház

Címlapról ajánljuk