Külföld

Fellázadt egy erdélyi kisváros gyülekezete a lelkészeik ellen, mert szerintük kizsákmányolták a híveket

Tasi AnnabellaTasi Annabella

2024. február 24. 12:29

Lelki és pénzügyi visszaélésekre, bántalmazásra, lelkészekhez nem méltó viselkedésre panaszkodott a református közösség a Bihar megyei Érmihályfalván. A hívek tiltakozásuk jeléül kivonultak az egyik istentiszteletről, és több mint ezren egy tiltakozó nyilatkozatot is aláírtak. Azt kérték az egyház vezetőségétől, távolítsák el a kisvárosban több mint két évtizede szolgáló lelkész házaspárt a gyülekezet éléről. 

Fellázadtak az érmihályfalvi hívek a református templom lelkészei ellen. Az erdélyi sajtóban megjelent információk szerint a felháborodás több mint két évtizede gyűlt a helyiekben, de mindeddig az egyház vezetősége nem foglalkozott a panaszaikkal. Az utolsó cseppet a pohárban a 2024-es évre meghatározott egyházi járulékok magas összege jelentette.

Balázsné Kiss Csilla és Balázs János Dénes 22 éven át szolgált a Magyarország határától 7 kilométerre fekvő település református egyházában. A gyülekezet már a kezdeti években sem örült a lelkész házaspárnak, már akkor születtek panaszlevelek, de az egyház vezetősége mindent a szőnyeg alá söpört – mesélte a Transtelexnek a hívek tiltakozásának két szervezője, Máté Zsolt és Oláh Sándor, aki 2008-ig presbiteri tisztséget töltött be.

A volt presbiter szerint eleve nem ezt a két papot szerették volna Érmihályfalvára vinni, de az akkor Tőkés László (volt fideszes EP-képviselő) által vezetett Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) „lenyomta a torkukon” őket. 

A helyiek pedig hiába tiltakoztak az egyház vezetőségénél, sem Tőkés püspöksége alatt, sem utódja, Csűry István szolgálati idejében nem foglalkoztak ezzel.

Most azonban új püspökük és új esperesük lett, és a helyiek remélték, hogy ők majd meghallgatják a reformátusok panaszait, és tenni fognak valamit az ügyben. Közel száz panaszlevelet juttattak el az egyház vezetőségének, valamint egy tiltakozó nyilatkozatot, amit 1254-en írtak alá. Követelték, hogy a lelkész házaspárt távolítsák el a gyülekezet éléről.

„Semmi mást nem akarunk, csak hogy elmenjenek innen, a felelősségre vonástól is eltekintünk. Azt akarjuk, hogy a mihályfalvi református közösségi élet megint olyan legyen, mint régen” – mondta a Transtelexnek a tiltakozás egyik szervezője, Máté Zsolt.

Látványosan kivonultak az istentiszteletről

A hívek közös kiállással jelezték, hogy megelégelték a helyzetet: január 28-án tömegesen kivonultak a templomból, amikor Balázsné Kiss Csilla igehirdetésbe kezdett volna. Erről az Érmihályfalva és környéke nevű Facebook-csoportban egy videót is közzétettek.

A néhány perces felvételen az látszik, ahogy a több száz református előbb egy rendezvényházban gyűlik össze, közösen énekelnek, majd átmennek együtt a templomba, ahonnan az istentisztelet kezdetekor látványosan kivonulnak, és a templom előtt kezdenek közös imádkozásba és éneklésbe.


Az érmihályfalviak Facebook-csoportjában sokan elismerő hangon szóltak hozzá a videóhoz. „Végre, hogy a sarkára állt a gyülekezet”, írta valaki, többen pedig azt dicsérték, hogy a hívek ilyen csendesen és békésen tiltakoztak.

Mire panaszkodnak a hívek?

Bár a gyülekezet tömeges tiltakozása az idei évre kiszabott magas egyházadó miatt robbant ki, a gyülekezet panaszai ennél többről szólnak. Különféle visszaéléseket, kötelezővé tett „adományokat” és lelkészekhez nem méltó viselkedést emlegettek az érmihályfalviak a közösségi oldalakon és a sajtóban. A Transtelex szerkesztőségéhez eljuttatott levélben egy helyi nő például azt írta a lelkész házaspárról: évek óta próbálják kizsákmányolni a híveiket. 

Nem áll tőlük távol a fizikai erőszak alkalmazása, az istenkáromlás, fenyegetőzés, a szószéken rendszeresen politikai értekezéseket folytatnak, ha pedig konfliktusuk van valakivel, kivárják a megfelelő alkalmat, hogy megbosszulhassák. Esküvők, temetések alkalmával igyekeznek megalázni az engedetlen híveket, amikor a legsebezhetőbbek

– sérelmezte. Más azt említette, hogy a lelkészek gyakran sértő módon beszélnek a hívekkel, és temetéskor részvétnyilvánítás helyett arról érdeklődnek, hogy be van-e fizetve az egyházfenntartói járulék.

Fellázadt egy erdélyi kisváros gyülekezete a lelkészeik ellen, mert szerintük kizsákmányolták a híveket
Fotó: Képernyőkép az Oláh Sándor Fotó Videó nevű felhasználó Érmihályfalva és környéke Facebook-csoportba feltöltött videójából

Oláh Sándor volt presbiter szerint a papok a perselypénzt is lenyúlták, úgy tudja, 200-300 lejjel (kb. 15-23 ezer forinttal) kevesebb összeg került be a könyvelésbe, mint amennyi a perselybontó jegyzőkönyvben szerepelt.

A lelkészek a Transtelexnek nem nyilatkoztak. Kovács Zoltán érmihályfalvi egyházi főgondnokot viszont elérték: ő színjátéknak nevezte a helyiek akcióját. Azt mondta, 20 évvel ezelőtt is aláírásokat gyűjtöttek a papok eltávolítására, de az aláírók nagy része nem is volt református, egy másik része pedig olyanokból állt, akik ugyan meg voltak keresztelve, de nem fizettek egyházfenntartói járulékot.

Lemondtak a lelkészek

A KREK február 20-án közgyűlést hívott össze, ahol bejelentették a két lelkész és a presbitérium lemondását, és közölték a „generális vizitáció”, azaz az átfogó átvilágítás eredményeit.

A lelkészek palástját nem vették el, más gyülekezetben ezután is szolgálhatnak. Az egyházkerület püspöke, Bogdán Szabolcs szerint azért, mert egy lelkész palástját csak akkor van joguk elvenni, ha feljelentés alapján fegyelmi eljárás indul ellene. Ebben az esetben viszont a generális vizitáció előtt minden feljelentést visszavontak a panasztevők.

A pénzügyi és vagyoni átvilágítás során ugyanakkor nem találtak visszaélésre utaló jelet, szerintük a perselypénzből sem tartottak vissza összegeket. 

Továbbá azt ígérték, a nagy felháborodást kiváltó, 2024-es díjszabást „átértékelik”.

Nyitókép: Képernyőmentés Oláh Sándor Fotó Videó nevű felhasználó az Érmihályfalva és környéke Facebook-csoportba feltöltöt videójából

#Külföld#egyház#református#gyülekezet#tiltakozás#érmihályfalva#bihar megye#románia#lelkész#pap#lemondás#visszaélés#ma

Címlapról ajánljuk