Belföld

Elmondta az RTL-nek a lelkipásztor, miért adományozza el Balog Zoltán távozásáig a fizetése egy részét

rtl.hurtl.hu

2024. február 14. 16:25

Csűrös András lelkipásztor a gyerekáldozatoknak ajánlotta fizetés-kiegészítését, azóta sokan követték a példáját és egyre több felajánlás érkezik. Az rtl.hu-nak elárulta, miért döntött így. 

Csűrös András, a Gyömrői Református Gyülekezet vezető lelkésze a gyermekbántalmazások elszenvedőinek adja a Balog Zoltán püspök által vezetett egyházkerület által folyósított lelkipásztori fizetés-kiegészítést – írta a Gulyáságyú Média

A Református Egyházban elsősorban az egyes gyülekezetek felelőssége, hogy eltartsák lelkipásztoraikat, ám az egyházkerületük is biztosít számukra fizetés-kiegészítést.

A református lelkipásztor azt ígérte: adományát a hivatalban lévő egyházkerületi vezetés, azaz Balog Zoltán püspök mandátumának ideje alatt minden hónapban eljuttatja az áldozatok részére.

Az rtl.hu megkereste Csűrös Andrást, aki válaszában elárulta: kezdeményezése sikeres volt, bejelentése óta ugyanis „folyamatosan növekvő felajánlás” érkezik a saját egyházkerületéből és az ország több pontjáról is. 

„A Magyarországi Református Egyházban 2024 az Élő Ige éve. Ezért nekünk, reformátusoknak, most különösen is fontos, hogy gondolataink, tetteink, egész életünk és erkölcsi döntéseink helyességét kizárólag, egyedül Jézus Krisztus evangéliumához mérjük. Különösen is meg kell ezt tennünk azért, hogy jó példát mutathassunk az általunk pásztorolt közösségeknek” – fogalmazott.

Hozzátette: 

Az igazsághoz ragaszkodva meg kell ezt mutatnunk azok felé is, akik velünk együtt szolgálva az egyház és a társadalom széles rétegei számára olykor fájó döntést hoznak. 

Csűrös András azt írta, lelkipásztorként, kisgyermekes édesapaként szomorú szívvel gondol arra, hogy a gyermek-és fiatalkorukban megsebzett áldozatoknak milyen terhekkel kell egész életükben együtt élniük. „Jézus Krisztus számos alkalommal arra buzdít minket, hogy tegyünk meg minden tőlünk telhetőt azokért, akik segítségre, támogatásra szorulnak” – jegyezte meg.

A lelkipásztor úgy fogalmazott, hogy a bántalmazott gyermekek és fiatalok ügye melletti kiállást a közvélemény előtt anyagi áldozatvállalással szeretné kifejezni. „Az Úr »emésztő tűzként« felismertette velem, hogy küldetésem van ebben a helyzetben. Isten Lelke arra indított, hogy ebben a mai helyzetben megszólaljak azok mellett, akik az ügy politikai vetülete miatt nem kerültek kellőképpen előtérbe. Nem maradhattam csendben”.

Az rtl.hu rákérdezett Csűrös András véleményére Balog Zoltán videós nyilatkozatával kapcsolatban is, de a lelkipásztor erről nem kívánt nyilatkozni. „Hűséggel szolgált egyházam belső ügyeit kizárólag annak megfelelő fórumain kívánom megvitatni” – írta.

Csűrös András az RTL Híradónak is beszélt a döntéséről:


Mint korábban megírtuk, a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában kedden szimpátiaszavazást tartottak arról, hogy Balog maradjon-e a zsinat lelkészi elnöke.

Ezután Balog Zoltán videónyilatkozatban közölte, hogy tévedett és hibázott, amikor támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, és bocsánatot kért, amiért ezzel kárt okozott az egyháznak. Balog megköszönte az elnökségi tanácsnak, hogy nagy többséggel bizalmat szavaztak neki. Balog Zoltán nem mondott le, azaz lényegében maradt a református egyház hazai vezetője.


Nyitókép: Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke beszédet mond a magyarországi és felvidéki lelkészek találkozóján, a református egyházban 2024-re meghirdetett élő ige évének megnyitóján a Groupama Arénában 2024. január 27-én – Fotó: Hegedüs Róbert/MTI

#Belföld#balog zoltán#magyarországi református egyház#csűrös andrás#lelkipásztor

Címlapról ajánljuk