Belföld

Balog Zoltán bocsánatot kért, de nem mondott le

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 13. 17:10

A Református Egyház honlapján közzétett videóban azt mondta Balog Zoltán, hogy tévedett és hibázott, amikor támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, mert ezzel kárt okozott az egyháznak. 

Cikkünk frissül.

Kedden, délután hatkor jelent meg a Református Egyház honlapján Balog Zoltán videónyilatkozata, amelyben a körülötte kialakult helyzetre reagált.

Az ötperces videóban Balog Zoltán arról beszélt, hogy tévedett és hibázott, amikor támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, mert ezzel kárt okozott az egyháznak.


Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában kedden szimpátiaszavazást tartottak arról, hogy Balog maradjon-e a zsinat lelkészi elnöke, azaz lényegében az egyház hazai vezetője. 

Balog Zoltán azzal kezdte nyilatkozatát, hogy a zsinat elnökeként kedd délelőttre összehívta a református egyház espereseit, főgondokait, hogy beszámoljon a kegyelmi botrányról, hogy „az egyházat ért támadásokat megbeszéljék, és arra választ adjanak”. Balog Zoltán bejelentette, hogy a meghívottak négyötöde részt vett az ülésen, és 86 százalék bizalmat szavazott neki. „Ezt én nekik hálásan köszönöm” – mondta.

„Az elnökségi tanács – négy püspök és négy főgondnok – határozottan arra kért, gondoljam át közéleti szerepvállalásaaimat, hogy azok mennyire egyeztethetőek össze a zsinat lelkészi elnöki megbizatásommal. Ennek a kérésnek eleget fog tenni. Ha szükséges, kész vagyok összehívni a zsinat legfőbb törvényhozó testületünk ülését” – folytatta Balog Zoltán, majd azzal folytatta, tudatában van annak, hogy a támadások ezzel nem értek véget:

Elutasítunk minden olyan törekvést, amely egyházunkat egy olyan ügybe akarja belerángatni, melyhez semmi köze nincs. Kegyelmi kérvényekkel egyházunk egyetlen testülete sem foglalkozott, és nem is foglalkozik.

A kegyelmi botrányban vele szemben megfogalmazott vádakkal kapcsolatban azt közölte, hogy Novák Katalinnal régi munka és jó emberi kapcsolatban van, és a tanácsadó testületének tagjaként támogatta a köztársasági elnök munkáját.

„Ha az elnök kérésére bármilyen ügyben állást foglalok, az kizárólag rá tartozik. Akár tévedtem, akár nem” – mondta ezzel kapcsolatban, hozzátéve, hogy a döntéseket az elnök hozta, szuverenitása megkérdőjelezhetetlen. „Elnök asszony a nyilvánosság előtt elmondta, amit szükségesnek tartott. Az általa hozott döntésért ő vállalta a felelősséget. Tiszteletben tartom azt, ahogy ő ezt az ügyet lezárta.”

A bicskei gyermekotthonban történt bántalmazásokkal kapcsolatban Balog elmondta, hogy 2016-ban minisztersége alatt kapott állami kitüntetést a később elítélt igazgató. „Amikor gyanú merült fel az igazgató ellen, azonnal felfüggesztettem, vizsgálatot rendeltem el, s a büntetőeljárás végén börtönbe került. Vele én személyesen soha nem találkoztam, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be.”

Az igazgatóhelyettes K. Endre érdekében mások fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel, hangsúlyozta Balog:

A kérvényt nem én nyújtottam be és nem is terjesztettem fel. Másokkal egyetemben az én véleményemet is kikérték. Az előzetes vélemények és a rá és életére vonatkozó információk alapján egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon. Tévedtem és hibáztam.

Balog ezután így folytatta: 

Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek. (...) Nem azért kell bocsánatot kérnem, mert egy kegyelmet kérő ember mellé álltam, (...) hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott. Ezt mélységesen sajnálom, és az enyéimtől, minden reformátustól bocsánatot kérek, bocsássanak meg. 

Zárásképp Balog arról beszélt, hogy az ügy egyházon belüli következményeiről csak az egyház tisztségviselői dönthetnek, nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány.

Hozzászólna?

#Belföld#balog zoltán#novák katalin#kegyelmi botrány#református egyház

Címlapról ajánljuk