Belföld

Direkt36: Balog Zoltánt sejtik a kegyelmi döntés mögött

rtl.hurtl.hu

2024. február 11. 19:52

Több kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közeli forrás szerint Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője érhette el Novák Katalinnál, hogy kegyelmet kapjon K. Endre. Az oknyomozó lapnak sem Balogh Zoltán, sem Novák Katalin hivatala nem nyilatkozott.

A kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák tanácsadója és régi mentora – állította a Direkt36-nak és a Telexnek számos, egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás.

Az Orbán-kormány egy korábbi magas rangú tisztviselője Novák környezetéből úgy értesült, hogy Balog volt az, aki arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endrének kegyelmet adjon.

A portáloknak ezt egy Novákhoz régóta közel álló forrás is megerősítette, aki hozzátette: a kegyelmi botrány kirobbanásakor Novák munkatársai, sőt Orbán Viktor miniszterelnök csapata is magyarázatot kért Balogtól. A püspök akkor azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem

az egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családjában is jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon.

Mint írják, egy szintén jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező ellenzéki politikusnak is Balog nyomulásával magyarázták a botrányos kegyelmi döntést, a Fidesz-frakcióból és Novák stábjából egyaránt. „Balog bejárt a Sándor-palotába intézkedni” – mondták. A református püspöknek – aki a köztársasági elnök tanácsadó testületének tagja – több forrás szerint a formális pozícióját jócskán meghaladó befolyása volt Novák Katalin döntéseire.

Kati neki bármit megtesz

– fogalmazott Novák egyik volt munkatársa, aki személyesen is jó viszonyban volt vele.

Balogról és Novákról egykori kormányzati tisztviselők, a református egyházat ismerő források, illetve a volt köztársasági elnök ismerősei egybehangzóan azt állították, hogy régóta rendkívül szoros kapcsolatban álltak.

Balog Zoltán egyelőre nem reagált a kiszivárgott információkra, az előzetesen elküldött kérdésekre nem válaszolt, ahogy Novák stábja sem. Mint írják, egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy Balognak miért lehetett olyan fontos a kegyelmi döntés. Megjegyzik, Balog neve már felmerült bicskei gyermekotthonban történtek kapcsán: ő volt az, aki 2016-ban javaslatot tett a később pedofília miatt elítélt igazgató, V. János állami kitüntetésére. Erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Mint arról mi is beszámoltunk, Balog Zoltán az államfő lemondása után saját Facebook-oldalán megosztotta a „Kiállok Novák Katalin mellett” nevű Facebook oldal bejegyzését. Az említett Facebook-oldalon részletesen felsorolják Novák Katalin „érdemeit”, például azt írják, hogy „soha nem adna kegyelmet annak, akiről azt gondolja, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz”.

Varga Judit nem támogathatta a kegyelmet

Kormányzati források mindemellett azt állították a portáloknak, hogy Varga Judit akkori igazságügyminiszter anélkül továbbította K. Endre kegyelmi kérvényét Nováknak, hogy azt támogatta volna, ezt a környezetéből többen is megerősítették. Miután Novák a püspök lobbizása nyomán mégis aláírta, Varga a források szerint úgy érezhette, hogy nem fordulhat szembe a döntéssel. A forrás szerint Varga azt gondolta, „fölötte eldőlt a kérdés és csak formális az ő szerepe”. Egy hozzá közel álló forrás azt mondta, az államfő környezetében vélhetően azzal kalkuláltak, hogy ez az ügy nem kerül nyilvánosságra. 

Novák Katalin lemondásával és Varga Judit távozásával az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Novák Katalin köztársasági elnök és Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége ünnepélyes megnyitóján 2022. május 19-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

 

#Belföld#balog zoltán#magyarországi református egyház#püspök#novák katalin#elnöki kegyelem#k. endre#direkt36#varga judit

Címlapról ajánljuk