Belföld

Péntek délután dönthetnek Balog Zoltán sorsáról a reformátusok

rtl.hurtl.hu

2024. február 16. 8:30

Balog Zoltán távozását bármelyik tisztségről csak nagyon nehezen lehetne kicsikarni.

Délután 14 órakor rendkívüli ülést tart a Magyarországi Református Egyház legfőbb testülete, a zsinat. A felekezetben Balog Zoltán dunamelléki püspöki és lelkészi elnöki tisztséget is betölt, azonban a kegyelmi botrány és a református berkeken belüli felháborodás ellenére távozását bármelyik tisztségről csak nagyon nehezen lehetne kicsikarni – írta az mfor.hu.

A HVG360 információi szerint egy csütörtöki online értekezleten a hazai református vezetők arról tárgyaltak, hogy rendkívüli zsinatot hívhatnak össze a kegyelmi botrány miatt. Ez az online értekezlet ugyanaz az esperesi-főgondnoki plénum volt, amely kedden is ülésezett, és amely után Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, egyben a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke elismerte a pedofilbotránnyal kapcsolatos kegyelmi ügyben a felelősségét, de nem mondott le hivataláról.

A zsinat kérheti Balogot lemondásra, de nem mozdíthatja el. Püspöki tisztségtől pedig úgy lehet megfosztani valakit, hogy az őt megválasztó presbitérium szólítja föl erre. Csakhogy eddig ilyenre nem került sor, így ha erre az útra terelődik a botrány, az egész biztosan sokáig el fog húzódni.

Nyitókép: Vajda János / MTI

#Belföld#balog zoltán#püspök#magyarországi református egyház#lemondás#novák katalin

Címlapról ajánljuk