Belföld

„Azért nem kérek bocsánatot, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek” – Lemondott Balog Zoltán a magyar református egyház vezetéséről

rtl.hurtl.hu

2024. február 16. 16:33

Lemondott Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöki tisztségéről. Ez lényegében a magyarországi református egyház vezetését jelenti. A Dunamelléki Református Egyházkerület püspökeként első ciklusát kezdte meg 2021. január 25-től zsinati elnökként. A kegyelmi botrány Novák Katalin és Varga Judit után végül az ő bukását is elhozta.

Lemondott Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöki tisztségéről – írják a református.hu-n. Beszédében azt mondta: „Hűséges Istenünk, teremtő, szabadító, megtartó Istenem, Urunk, Uram, Jézus Krisztus! Neked hatalmad van, hogy odaadd az életedet értünk, és erőd is van hozzá. Megtetted, és életedet újra és újra odaadtad nekünk. Nekem nincs se hatalmam, sem erőm ehhez”.

Én ahhoz kérem az erőt, hogy le tudjak mondani arról a megbízatásról, melyet egyházad, a Magyarországi Református Egyház népének megbízatásából, a mi választott tisztségviselőink rám ruháztak.

Így folytatta: „Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ez ne menekülésből történjen. Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ne politikai megrendelésre, ne képmutató, külső nyomásgyakorlásra történjen. Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ne egyházunkba férkőzött hatalomra vágyó emberek kényszerítésére történjen. Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ne számításból történjen. Hogy ne a féltőn szeretők cserbenhagyása legyen. Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ez a te akaratodat keresve történjen. Erősíts meg! Erősítsd meg azokat, akik nem engednek a külső nyomásnak! Erősítsd meg azokat, akik tudják, hogy nem test és vér ellen van hadakozásunk! Erősítsd meg azokat, akik ki akarnak tartani az igazság mellett, és nem akarnak a világ szerint, a világ logikájában élni és dönteni! Erősítsd meg azokat, akiknek egyházunk egysége fontosabb, mint a hitetlenek hitetése!” 

Adj erőt nekem, személyesen szembenézni tévedéseimmel, hibáimmal, bűneimmel!

Még néhány erős mondat a beszédből:

  • „Erősíts meg, hogy szembe tudjak nézni azzal: nem elégszer tudtam átadni magam teljes szívvel a te akaratodnak, hanem jobban bíztam a magam okosságában, világi eszközök erejében!”
  • „Azért  „Nem kérek bocsánatot, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek”.
  • „Bocsáss meg, hogy nem voltam elég éber és körültekintő, s nem láttam, milyen veszélyek leselkednek ebben a kegyelmi ügyben országunkra, nemzetünkre, egyházunkra, köztársasági elnökünkre. Bocsáss meg, ha a gyermekbántalmazás áldozatai azt érezhették, hogy magukra maradnak, nemcsak most, hanem annyiszor az életben. Védd őket akkor is, amikor mi ezt elmulasztjuk!”
  • „A boszorkányüldözés, a hisztéria akkor sem fog leállni, ha én nem leszek. De , hogy én ne legyek, arról Ti döntötök. Arról nem az ellenzék dönt, arról nem a média dönt, arról nem a kormány dönt, arról nem a Facebookon döntenek. Arról Ti döntötök, a Magyarországi Református Egyház törvényhozó testülete. Ezt ne felejtsétek el!”
  • „ Súlyos politikai hibát vétettem, de kegyelmi ügyben. Kegyelmet kértem. Kegyelmet akartam valakinek. És ha ezért most el kell mennem, nehogy azt higgyétek, hogy az megoldás lesz. Dehogy lesz. Harc lesz. Ezután is harc lesz. Mint ahogy mindig is harc volt. Csak az a fontos – és ebben sokkal nagyobbat tévedtem, mint abban, hogy kegyelmet kértem nem gondolva minden körülményre -, hogy ezt a harcot lelki fegyverekkel kell vívni és nem közéleti és nem politikai és nem médiafegyverekkel kell vívni.”
  • „Most én egyedül hibáztam, de nem vagyok hajlandó elfelejteni azt, ami jó volt. Ami épülés volt, egyházunk épülése.”
  • „Harcolni fogok elsősorban magammal, a saját bűneimmel, másodsorban értetek és az egyházunkért. És amit én megtanulok, amit én megtanultam ebből az elmúlt időszakból, az az, hogy ezt a harcot azokkal a fegyverekkel kell vívni, amelyeket az Úristen adott a kezünkbe, nem a világ”.

A Magyarországi Református Egyház törvényei szerint a lemondás a következő Zsinat döntésével válik hatályossá. Ezen az értekezleten nem került sor szavazásra. A soron következő zsinati ülésig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el az elnöki teendőket. Balog teljes beszédét alább lehet megnézni:

Balog Zoltán helyzete azután vált tarthatatlanná, hogy kiderült: Novák Katalin mások mellett az ő tanácsára is döntött úgy, hogy kegyelmet ad a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatóját védő egykori igazgatóhelyettesnek, akit 3 év 4 hónapra ítéltek kényszerítésért. K. Endre az egyik gyereket kényszerítette arra, hogy tegyen hamis vallomást, ezzel védte a molesztáló igazgatót, aki éveken keresztül zaklatta a gyerekeket. Az igazgató 8 éves fegyházbüntetést kapott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt vezetője kedden videónyilatkozatban igyekezett magyarázatot adni a történtekre. Úgy fogalmazott: tévedett és hibázott, amikor támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, mert ezzel kárt okozott az egyháznak. Azt is kiemelte ugyanakkor, hogy a kegyelmi kérvényt nem ő terjesztette fel, viszont az államfő tanácsadójaként az előzetes vélemények és más információk alapján valóban egyetértett Novák Katalin döntésével. „Tévedtem és hibáztam” – mondta. 


Balog Zoltán megköszönte az elnökségi tanácsnak, hogy nagy többséggel bizalmat szavaztak neki, és lényegében maradt a református egyház hazai vezetője. A miniszterelnök sajtófőnöke ezt úgy kommentálta, hogy „Orbán Viktor a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében”.

Az egyházon belül és a kormányzati holdudvarban azonban a többség elégedetlen volt Balog Zoltán nyilatkozatával, mindenki arra számított ugyanis, hogy Novák Katalin köztársasági elnökhöz, valamint Varga Judit exminiszterhez hasonlóan ő is távozik majd a közéletből. A kormányzati megmondóemberek – Bayer Zsolt, L. Simon László, Huth Gergely – több alkalommal is arról írtak vagy nyilatkoztak, hogy a református püspöknek távoznia kellene. 

Volt olyan püspök, aki nyíltan lemondást szorgalmazott, de akadt olyan lelkész is, aki jelezte: addig nem veszi fel a református egyháztól elutalt fizetés-kiegészítését, amíg Balog Zoltán a pozíciójában van. Ez vezetett a pénteki zsinati ülésig, amely végül Balog lemondását hozta.

Ajánlat: Balog Zoltán hat legnagyobb botránya a luxushotelbe vitt szegény gyerekektől a szexre buzdított rendőrökig.

Balog Zoltán útja a minisztériumtól a püspöki székig

Balog Zoltán évtizedek óta barátja Orbán Viktor miniszterelnöknek, hat éven keresztül pedig (2012-től) a minisztereként is dolgozott. 1998-tól az első Orbán-kormányában a kormányfő egyházügyi főtanácsadója volt, majd 2003-ig Mádl Ferenc köztársasági elnök hivatalában vállalt munkát. Ezt követően ő vezette a Fidesz pártalapítványát, a Polgári Magyarországért Alapítványt. 

2018 után viszont már nem kapott miniszteri pozíciót, ekkor ismét az egyház felé fordult, és indult a püspöki pozícióért. Balogot 2020-ban választották a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspökévé, ehhez azonban változtatni kellett a szabályokon is. Korábban ugyanis a feltételként szereplő 10 évnyi önálló lelkészi szolgálatnak folyamatosnak kellett lennie, az egyik zsinaton azonban törölték a folyamatos szót a szabályokból, így az exminiszter is megfelelt a hivatalos elvárásoknak. Balog Zoltánnak a 10 évnyi szolgálat megvolt, azonban a politikai szerepvállalása miatt ez nem volt folyamatos. Nem sokkal később ő lett a lelkészi elnök is, vagyis gyakorlatilag az egyház vezetője.   

Novák Katalin 2012-től 2014-ig az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozott Balog Zoltán kabinetfőnökeként, de később kinevezték családügyi államtitkárnak is. Kettejük kapcsolata igen szoros volt, így senkit sem ért meglepetésként, amikor az exminiszter bekerült a köztársasági elnök 16 fős tanácsadó testületébe.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI
 

 

 

#Belföld#balog zoltán#lemondás#magyarországi református egyház#zsinat#novák katalin#köztársasági elnök#kegyelmi botrány#pedofilia

Címlapról ajánljuk