Belföld

Balog Zoltán hat legemlékezetesebb botránya

rtl.hurtl.hu

2024. február 16. 16:34

Balog Zoltán egyértelműen a Novák Katalin köztársasági elnöknek kegyelmi ügyben adott tanácsával okozta a legnagyobb botrányt, azonban politikai pályafutása során számtalan alkalommal tett olyan nyilatkozatot, amely kiverte a biztosítékot. 

1) Szóvicc a veronai tragédia után

A veronai buszbaleset kapcsán Balog Zoltán köszönetet mondott Csató Gábornak, akit nem sokkal korábban neveztek ki az Országos Mentőszolgálat vezetőjének.

Az emberi erőforrások akkori minisztere azt mondta: „Szeretném a főigazgató úrnak külön is megköszönni a munkáját, Csató Gábor néhány napja vette át a szervezetnek a vezetését, úgyhogy ez valóban tűzkeresztség volt, ha lehet ilyet mondani.”

2) Viccelődés az rosszul kereső mentősökkel

„Először azt hittem, hogy a mentőszolgálat dolgozói minden reggel itt reggeliznek, de most kiderült, hogy ez egy egyszeri alkalom. De a tréfát félretéve azért jó, hogy így háttal állok önöknek, mert így folytathatják a reggelit” – fogalmazott Balog Zoltán egy drága belvárosi bisztróétteremben, ahova a mentőszolgálat dolgozóit hívták meg még 2017-ben.


 3) Luxushotelbe vitte a szegény gyerekeket

Az egyik legemlékezetesebb botrány akkor robbant ki, amikor 2013-ban vacsorával egybekötött karácsonyi ünnepséget rendezett 40 rászoruló gyermeknek a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány a Budapest Hiltonban.

Az akkor még független Origo riportere a helyszínen járt, a menü libaerőleves zöldséggel, lúdgége tésztával, csirkemellfilé calvadossal ízesített gombamártással, zöldséges lasagnéval, brokkolirózsával és párolt rizzsel, desszertként pedig joghurttortát eperöntettel szolgáltak fel.

Balog miniszter akkor azt mondta, hogy „vannak szegények, és jó ha látjuk ezt, ezért örültem hogy meghívtak”. Majd hozzátette: „Az a cél, hogy olyan emberek legyetek, ha elmentek az egyetemre, lesz szakmátok, legyen megélhetésetek, hogy el tudjátok hozni a gyereketeket a Hiltonba.”

A megjelentek többsége örült a meghívásnak, de az egyik kisgyerek azt mondta, ő nem akart jönni, de muszáj volt. „Magamtól inget és nyakkendőt sem szeretek hordani, de hát ez van” – tette hozzá a fiú.

4) Etikai eljárás a feketeruhás nővér ellen

Balog Zoltán tárcavezetőként etikai eljárást kezdeményezett Sándor Mária ellen, mert politikai felszólalásaival „többszörösen megszegte az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó Etikai Kódex szabályait”. Az ápoló az egészségügyben uralkodó állapotokra hívta fel a figyelmet, és mozgalmat is indított a tevékenysége, ám az őt ért támadások miatt végül kénytelen volt visszavonulni.

5) „Tehertétel vagy erőforrás” a roma lakosság

„A magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás” – mondta Balog Zoltán Tusványoson még 2017-ben. A kijelentés óriási felháborodást okozott, ráadásul a téma tárcavezetőjeként szinte semmit sem tudott felmutatni a roma integráció kérdésében. 

6) Szexre buzdította a rendőröket

A kormány 800 millió forintot költött 2015-ben a schengeni határon szolgáló rendőrök és családtagjaik üdülésének támogatására. Balog Zoltán jelképesen át is adott egy-egy százhatvanezer forintos Erzsébet-kártyát az erről szóló eseményen két rendőrnek – egy férfinak és egy nőnek. 

Az eseményről szóló Facebook-poszt már eltűnt, de az akkori beszámolók alapján a miniszter szexre buzdította a rendőröket. 

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Belföld#balog zoltán#nyilatkozat#lemondás#református#botrány#kegyelmi botrány#novák katalin#református egyház

Címlapról ajánljuk