Belföld

Keményen beolvasott Balog Zoltánnak a debreceni egyházközség

rtl.hurtl.hu

2024. február 21. 18:20

„Megbotránkoztunk azon, hogy a hitvallásos döntés órájában egyházunk vezetője nem a bántalmazott áldozat, hanem a tettes oldalára állt” – írták az egyházközség képviselői.

„Mi nem vagyunk felelősek Balog Zoltánnak a politikai életben hozott döntéseiért, de azért felelősek vagyunk, hogy kik vezetik az egyházunkat” – írta a Debrecen-Kossuth Utcai Református Egyházközség Presbitériuma a szerdán közzétett nyilatkozatában.

A Tóth Tamás elnök-lelkipásztor, Kánya Gergely főgondnok és Tóth Mihala Veronika lelkipásztor által aláírt dokumentumban azt írták: „Az elmúlt hetek történései nagyon elkeserítők. Balog Zoltán püspök úr személyes döntésének, politikai tevékenységének társadalmi megítélése egyházunkra vetült. Joggal, hiszen ő képviselte tiszténél fogva mint zsinatelnök, elnöktársaival együtt egyházunkat. (…) Mélységesen együttérzünk a bántalmazott gyermekekkel. Elítéljük a tetteseket, legyen az maga a bántalmazó, vagy az, aki a bántalmazó tettének leplezését segítette. 

Megbotránkoztunk azon, hogy a hitvallásos döntés órájában egyházunk vezetője nem a bántalmazott áldozat, hanem a tettes oldalára állt.

Hozzátették: „Nehéz elhordoznunk, hogy egyházunk közvéleménye és az egyházi tisztségviselők véleménye nem egységes ebben a kérdésben. Megdöbbenve tapasztaltuk mindezt”.

A nyilatkozatban arra is kitértek, hogy a debreceni egyházközség annak az egyházkerületnek a része, amelynek püspöke felszólalt Balog Zoltán ellen.  

„Mi nem vagyunk felelősek Balog Zoltánnak a politikai életben hozott döntéseiért, de azért felelősek vagyunk, hogy kik vezetik az egyházunkat. Kifejezzük, hogy olyan egyházat szeretnénk, amelynek életét nem a politika hullámverései határozzák meg” – zárták a közleményt. 

Balog Zoltán pénteken mondott le a református zsinat elnöki posztjáról, de püspöki pozícióját megtartotta, így továbbra is a református egyház egyik vezetője. A lépésre azért kényszerült, mert támogatta Novák Katalin abban, hogy kegyelmet adjon K. Endrének, aki bűnsegédje volt bicskei gyerekotthon pedofil igazgatójának.

Nyitókép: Hegedüs Róbert/MTI

#Belföld#balog zoltán#magyarországi református egyház#lemondás#pedofil#tiltakozás#novák katalin

Címlapról ajánljuk