Belföld

A DK tüntetést szervez a közvetlen elnökválasztásért a Parlamenthez

rtl.hurtl.hu

2024. február 11. 14:45

Gyurcsány Ferenc elemezte a Novák Katalin lemondása körül kialakult helyzetet.

Facebook-oldalán reagált Novák Katalin lemondására Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus koalíció alapító-elnöke a közvetlen elnökválasztásért hirdetett tüntetést február 25-ére. A helyzetet elemző posztjában Gyurcsány Ferenc egyebek mellett arról ír, hogy 

Orbánnak hat nap kellett, hogy megértse, ez az ügy veszélyezteti a hatalmát. Az elnök és a miniszter elfogathatatlan döntése miatt ugyanis régóta először saját támogatóinak egy része is szembefordult a kormányával, rendszerével.

Úgy látja, hogy az elnök szuverenitása nem az elnöki hivatalt betöltő személy emberi, politikusi felkészültségének, minőségének a kérdése. „A szuverenitást a közjogi rendszer garantálja, és a valóságosan működő hatalmi, függőségi viszonyok, az elnök körüli szereplők tényleges szerepe határozza meg. Magyarországon azonban e viszonyrendszer közepén – az alkotmányos normákat, szabályokat is felülírva - a kormányfő áll. Ezt jelenti az Orbán-rendszer” – fogalmazott.

A DK szombaton aláírásgyűjtést indított a közvetlen elnökválasztásért, a párt közleménye szerint vasárnapi délig több mint 20 ezren írták alá a petíciót. A Jobbik szintén az alaptörvény módosítására törekszik, és kifogásolják, hogy Orbán Viktor a köztársasági elnöki posztokra hűséges pártkatonákat nevez ki. A Momentum is petíciót indított a közvetlen elnökválasztásért, és Novák Katalin lemondását követően hangsúlyozták, hogy az állampárt által kiválasztott elnök nem képes megfelelően képviselni a magyar nemzetet. Az MSZP szintén alaptörvény-módosítást kezdeményez, szerintük a Fidesz által választott köztársasági elnökök nem képesek önállóan tevékenykedni, inkább a kormányzati akarat kiszolgálói. 

Öngyilkos lett az egyik bicskei áldozat – így kezdődött az ügy, amit már nem lehetett eltussolni:


Nyitókép: Gyurcsány Ferenc / Facebook

#Belföld#novák katalin#tüntetés#dk#parlament#közvetlen elnökválasztás#köztársasági elnök

Címlapról ajánljuk