Belföld

Az MSZP, a DK és a Jobbik is alkotmányt módosítana, közvetlenül választanák meg az új köztársasági elnököt

rtl.hurtl.hu

2024. február 11. 8:39

A választók dönthetnének az új elnökről. Novák Katalin bukása után az ellenzék átalakítaná a jelenlegi rendszert.

Az MSZP, a DK, a Jobbik és a Momentum együtt fogja kezdeményezni az alaptörvény módosítását. Céljuk, hogy a jövőben ne az Országgyűlés, hanem a választópolgárok dönthessenek az új köztársasági elnök személyéről, írja a Telex.

Dobrev Klára, a DK elmondta, hogy Novák Katalin lemondása után kifejezte aggodalmát, hogy az utóbbi három köztársasági elnök kiválasztását Orbán Viktor végezte. A DK törvénymódosító javaslatot terjeszt elő, amely mellett aláírásgyűjtést is kezdeményeznek a közvetlen köztársaságielnök-választás támogatásáért.

A párt azt is javasolja, hogy a választás időpontja a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásokkal egyezzen meg, a költségek minimalizálása érdekében.

A Jobbik szintén az alaptörvény módosítására törekszik, és kifogásolják, hogy Orbán Viktor a köztársasági elnöki posztokra hűséges pártkatonákat nevez ki. A Momentum is petíciót indított a közvetlen elnökválasztásért, és Novák Katalin lemondását követően hangsúlyozták, hogy az állampárt által kiválasztott elnök nem képes megfelelően képviselni a magyar nemzetet.

Az MSZP szintén alaptörvény-módosítást kezdeményez, szerintük a Fidesz által választott köztársasági elnökök nem képesek önállóan tevékenykedni, inkább a kormányzati akarat kiszolgálói. Az MSZP szerint a demokrácia és a jogállam helyreállítása érdekében fontos, hogy az elnök függetlenedjen a végrehajtó hatalomtól.

Az ellenzéki pártok emellett parlamenti vizsgálóbizottság felállítását és a miniszterelnök magyarázatát követelik Novák Katalin lemondása és Varga Judit visszavonulása ügyében.

Öngyilkos lett az egyik bicskei áldozat – így kezdődött az ügy, amit már nem lehetett eltussolni:


Nyitókép: Steph Chambers/Getty Images

#Belföld#köztársasági elnök#novák katalin#lemondás#varga judit#ellenzék

Címlapról ajánljuk